Gustav ger samma konsert efter 70 år

Gustav Asplund spelar samma pianokonsert på torsdag som han som liten pojke fick göra för 70 år sedan. Detta jubileum kommer att förevigas vid Lidingösymfonins årliga vårkonsert.

  • Publicerad 10:50, 17 maj 2017

För 70 år sedan fick Gustav Asplund frågan om han ville spela Mozarts 23:e pianokonsert med Örebro orkesterförening. Han var då 12 år och hade, i motsats till sina jämnåriga kamrater som lyssnade på jazz, ett brinnande intresse för klassisk musik.
– Klassisk musik var för mig den största lustupplevelsen och jag hade studerat in konsertstycket väl, säger han.
Med en stor orkester i ryggen fick han stora ovationer för sitt pianospel och kallades ett underbarn. Trots att han har varit verksam i Lidingös kulturliv i över 40 år på ön så är han en doldis för många.
På torsdag ska han återigen få spela Mozarts 23:e pianokonsert med Lidingösymfonin vid den traditionella vårkonserten i Ansgarskyrkan.
– Det känns roligt och lite speciellt för det är 70 år sedan jag framförde pianokonserten för första gången inför publik, säger Gustav Asplund.
På 1960-talet flyttade han till Lidingö och engagerade sig omgående i Lidingös musikliv. Han spelade med Lidingö orkesterförening som som senare fick namnet Lidingösymfonin.
Under sitt yrkesliv jobbade han på Kungliga operan i Stockholm som repetitör. Han hjälpte då sångsolisterna med att studera in sångstämmorna och sina roller. För Lidingösymfonin som han framför allt haft rollen som dirigent. Lidingösymfonin har i dag ungefär 25 fritidsmusiker från Lidingö och som är en blandning av amatörer, musikstuderande, musiklärare och professionella musiker.
– Vi håller en hygglig amatörstandard och vi försöker bidra till ett bättre kulturellt klimat på Lidingö. Vi är grannkommun med Stockholm som har ett enormt stort kulturliv, det vi gör har inte samma exklusivitet som om vi hade verkat i en landsortsstad. Men folk på Lidingö är intresserade av musik och vi har en trogen skara som kommer till våra konserter, säger han.
Gustav Asplund har i hela sitt liv fördjupat sig i musik.
– Ju längre jag har hållit på desto mer älskar jag Mozart. När jag var 12 så var det mina musiklärare som sa åt mig vad jag skulle göra. Nu får jag lita på min känsla och min egen kvalitet. Kraven har ökat men också erfarenheten. Man måste anstränga sig till det yttersta för att göra Mozarts pianokonsert rättvisa, säger han.
Han bor på ett seniorboende i Lidingö centrum och sitter och övar ett par timmar varje dag.
– Jag övar på tekniska moment, men jag spelar på ett digitalt piano så jag kan spela med hörlurar på så att jag inte stör mina grannar, säger Gustav Asplund.
– Några gånger har jag väl spelat för de som bor där, tillägger han.
Lidingösymfonin repeterar däremot på Elverket.
– Jag vet inte hur många vårkonserter vi har gjort men de är nog rätt många. Och jag hoppas att jag kan fortsätta med detta ett tag till, säger han.