FOLKFEST. Det finns flera evenemang, klubbar och barer där du kan starta Pridefirandet redan i dag. Foto: Michael Folmer

GUIDE: Så kan du fira Pride hela sommaren

Folkfest galore, en hyllning till friheten och en uppmaning till alla att våga vara sig själva. Pridefestivalen är Stockholms kanske mest kärleksfyllda evenemang – men du behöver faktiskt inte vänta till augusti för att fira.

  • Publicerad 12:40, 30 jun 2017

Det är nu en månad kvar till Stockholm Pride drar igång med buller och brak för nittonde året i rad. Förutom att över en halv miljon åskådare brukar samlas för att heja på den traditionsenliga paraden, fylls också Stockholms klubbar och gator med glada firare under hela festveckan mellan 31 juli och 6 augusti.

Men förutom evenemangen som sker i Prides regi, finns också en hel del egna initiativ av privatpersoner som vill hylla kärleken och friheten. Något som Helena Bovin, presstalesperson för Stockholm Pride, ser väldigt positivt på.

– Absolut, det är fantastiskt att så många vill vara med och stödja festivalens budskap. De här frågorna ska inte bara uppmärksammans under den här veckan, de behöver lyftas hela året om.

Tjejfesten lyfter kvinnliga DJ's

En av de som tagit tag i att ordna egen förfest till Pride är Cherin Jumha. Det var för fyra år sedan, när Cherin var 18 år, som hon första gången arrangerade Tjejfesten – en klubbkväll inför Pride med fokus på tjejer som gillar tjejer. Här står bara kvinnliga DJ:s bakom skivspelarna, och ur högtalarna strömmar hiphop och r'n'b från kvinnliga artister.

– Jag kände att det behövdes en bra tjejfest som uppvärmning, och tyckte att det saknades hiphopklubbar med fokus på tjejer. Jag såg det också som en chans att lyfta fram kvinnliga DJ:s, för det är en bristvara på klubbarna i Stockholm, även om det blivit enormt många fler än för fyra år sedan, säger hon.

Konceptet växte, och numera arrangeras Tjejfesten ungefär var tredje månad. Men särskilt mycket krut läggs fortfarande på partyt inför Pride.

– Även om jag främst riktar mig till personer som definierar sig som tjejer så är alla välkomna. Många som inte är gay kommer också för att njuta av en mer avslappnad stämning än på vanliga klubbar, säger Cherin Jumha.

Här är tipsen till dig som vill DANSA!

Foto: Andreas Enbuske

Tjejfesten

Lästmakargatan 8. 30 juni blir det tjejfest galore med hiphop, dancehall och r'n'b i fokus. Ametist och Inca spelar musik från favoritgäris som Nicki Minaj, Linda Pira, Missy Elliott och M.I.A. Roliga happenings och överraskningar utlovas. Öppet 22-03.

Secret Garden

Kornhamnstorg 59. Mingelvänlig restaurang på dagtid, och nattklubb framåt småtimmarna. DJ drar igång dansgolvet onsdag till fredag 22-03, under hela sommaren. Obs! Den mysiga innergården är värd ett besök i sig.

Club KG, Jakobsgatan 6

Hett hett hett blir det på Club KG:s pre-pride party på Hamburger Börs 28 juli. "Stockholms feta svettiga dirty dansklubb som har tagit över Stockholms nattliv", enligt egen utsago. Uppträder gör bland annat Gnucci och Swedish Dyke Vibes.

​Patricia

Söder Mälarstrand, kajplats 19. På den gigantiska klubbåten vid Söder Mälarstrand finns inte bara flera olika dansgolv för olika smaker - här hålls också gayfester varje söndag. Och du behöver inte oroa dig för att bli bortmotad framåt småtimmarna, Patricia håller öppet 18-05 fredag till söndag.

Club Nype

Lästmakargatan 8. "Stockholms gayigaste gayklubb", blott ett stenkast från Stureplan, bjuder på något för alla smaker under sommarhelgerna. Här finns housegolv såväl som ett rum för den som gillar disconostalgi. Varje fredag-lördag, 23-03.

Scandinavian Leather Man Stockholm

Wollmar Yxkullsgatan 18. SLM Stockholm är en läder- och fetischförening som kör klubbar för homosexuella och bisexuella män. Varje onsdag, fredag och lördag hålls fester med olika teman, som fetisch, naket eller poolparty. Obs! Du måste ansöka om medlemskap på SLM:s hemsida för att få komma in.

The Cinderella Dancing Queen

För dig som inte fått nog av Pride när sensommaren smyger sig på är det bara att hoppa på denna HBTQ-kryssning, som arrangeras av Klubb Moxy, Limbo och King Kong. Den 7 september kastar partyfärjan loss.

Här är tipsen till dig som vill MINGLA!

Foto: Karin Nilsson

Bitter Pills

Verkstadsgatan 4. Härlig drinkbar som beskriver sig som "ditt queera vattenhål i Hornstull. Öppet hela sommaren, 17-23 måndag till torsdag, 17-01 på fredag och lördag och 16-23 på söndagar.

Side Track

Wollmar Yxkullsgatan 7. Titulerar sig "Söders skönaste gaybar", och en sak är i alla fall säker: det trånga utrymmet gör den i alla fall till en av de mest mingelvänliga. Nya bekantskaper garanteras! Öppet onsdagar till lördagar, 15-01.

Mälarpaviljongen

Norr Mälarstrand 64. En prunkande oas med HBTQ-profil, som ligger och flyter intill strandkanten vid Rålis. Förutom att du här kan äta gott och spana under sommarens alla dagar, hålls här också två stora pre-pride-balunser. 1 juli står Jonas Andersson för taktpinnen under den traditionsenliga "Regnbågsrummet XXXL goes dirty 90s". 29 juli blir den ännu en förfest, då med med Navid Kabiri, mingel och DJ's.

Vodkabaren

Regeringsgatan 4. "Stockholms smallest nightclub - where size doesn't matter" har mingelvänlig stämning 21-03 måndag till lördag under hela sommaren.

Torget

Mälartorget 13. Gaybar i Gamla stan som får räknas som gammal i gamet med sina 15 år på nacken. Här är stämningen god och medelåldern relativt hög. Öppet 17-21 under veckans alla dagar.

Urban Deli

Nytorget 4, Sveavägen 44, Hasselmans Torg 12. Restaurangen som fokuserar mycket på ekologiska råvaror hyllades också som årets bar på QX-galan 2015. Här kan du påbörja spaningen redan till frukost, Urban Deli öppnar klockan 8 varje dag och stänger klockan 01 på fredagar och lördagar.

Här är FACEBOOK-GRUPPERNA att hålla koll på!

Hotellhänget

Facebookgrupp med över 3000 medlemmar för brudar som gillar andra brudar. Var tredje fredag bestäms en hotellbar i Stockholm där medlemmarna möts upp och, ja som namnet gör gällande, hänger.

Queers tar över Stockholm.

Facebookgrupp för HBTQ-personer med vänner: "Konceptet är enkelt: I brist på queera danshak och barer tar vi plats på andra!". Tips på klubbar, föreställningar och andra events.  

Klubb Hångel, Malcriada och Moxy Stockholm.

Populära turnerande HBTQ-klubbar som hålls sporadiskt på olika barer i Stockholm. Håll dig uppdaterad via Facebooksidorna.

Gay & Lesbian Stockholm.

Guide till Stockholm för HBTQ-personer, väl värt att hålla koll på även som 08.