Guide: Nio saker att göra efter dopparedagen

Äntligen är det jul och ledighet. Men vad ska man då göra med all tid? Vi guidar till nio aktiviteter som du absolut bör testa.

  • Publicerad 08:00, 26 dec 2016

Cosmonova

Varva ner och bli upplyst. Cosmonova på Naturhistoriska har lagom till jul en ny film att visa. Följ med upp på den internationella rymdstationen och möt astronauterna i deras vardag. Här utlovas storslagna bilder av jorden som aldrig tidigare visats. Detta tack vare att Nasa vänligt bidragit med material. Speaker är ingen mindre än youtubeprofilen Clara Henry.

Vad: Biofilm i Imax-format
Var: Cosmonova, Naturhistoriska riksmuseet, Frescativägen 40
Pris: Vuxna 100 kr, Barn 5-18 år 50 kr

Tolv 12 Stockholm

När ni kivats länge nog krig julegröten kan det vara dags att göra upp på riktigt.
Under Tele2 Arena ligger Tolv Stockholm och här finns det ett digert utbud av aktiviteter. Från bowling och biljard till äventyrsminigolf, vilda västern skytte och klassiska arkadspel. Här kan man även ägna sig åt drejning och porslinsmålning om man vill göra något med lägre puls.
Vad: Bowling, skytte, biljard, minigolf, lerverkstad, arkadspel
Var: Tolv Stockholm, Arenavägen 69
Pris: Läs mer om de olika aktiviteterna här

Paradise Adventure Golf

I slutet av november öppnade Skandinaviens största inomhus-äventyrsgolf i Täby. Här kan man utmana tjocka släkten om vem som är skarpaste puttaren och vem som är en riktig snedseglare.
Vad: Minigolf
Var: Täby Centrum, Stora Marknadsvägen (Plan 0 bredvid Stadium)
Pris: 120 kr för en runda (180 kr om man vill spela båda banorna

Bounce

Tidigare i höstas öppnade  Europas största studspark. Oavsett om du är 3 eller 83 så finns det något som roar. Från minihopp, dodgeball och basketball slamdunk till riktiga prestanda-trampoliner, ”ninja warrior-bana” samt parkourbana.
Vad: Trampolinland samt olika bollspel
Var: Månskärsvägen 1, Kungens Kurva
Pris: 150 kr/timme

Dieselverket

I Sickla ligger ett litet nöjespalats föru unga. Här finns mängder av saker att hitta på. Kurser i dans, musikproduktion och teater för de som vill vara kulturella och exempelvis klättring för de som vill utmana balanssinne och muskler. I köpkvarteret bredvid finns även biograf och allehanda affärer. Dieselverket är stängt de röda juldagarna samt nyårsafton/nyårsdagen.
Vad:  Klättring, verkstäder, bibliotek mm
Var: Marcusplatsen 17 i Sickla
Pris: Varierar, se deras hemsida.

Sthlm skejtpark

Stan är full av grus, så stick till skejtparken för lite bättre rull. Förutom att dörrarna är stängda på julafton/juldan samt nyårsafton/nyårsdan – är det öppet på Fryshyset,
Vad: Skateboard  inomhus
Var: Fryshyset, Måretsndalsgatan 2-8
Pris: Endagarspass 50 kr, hyra skateboard 40 kr, hyra skydd 20 kr (hjälm är gratis).

Hey Sthlm

Sugen på en dos japansk kultur? Då är den hemliga spelarkaden Hey Sthlm stället du ska besöka. De finns längst inne på RoQ och är ett garanterat billigt nöje. Här kan du göra allt från shoot emu p till olika dans och rytmspel.
Vad: En spelhall med japanska arkadspel
Var: Gyldéngatan 2
Pris: Fickpengar

Padeltennis

Tennis är för gubbar och squash är för svårt. Padel är något mitt emellan som på sistone seglat upp som en riktig trendsport med Måns Zelmerlöv och Jonas Björkman som ambassadörer och promotors. Här spelar man alltid dubbel (4 personer) och det kommer garanterat bli tillräckligt intensivt svettigt för att utan skuldkänslor ska kunna ta lite extra av julematen.
Vad: Padel
Var: PDL Center Frihamnen, Magasin 7, Palermogatan 34. Padelverket, Varuvägen 16 i Älvsjö
Pris: från 360 kr/timme hyra av racket tillkommer (30 kr)

Skansen

Att inte lyfta Skansen som ett givet utflyktsmål skulle nästan vara landsförräderi och tjänstefel. Friluftsmuseet och djurparken håller hov under hela jullovet. Här går det att sysselsätta sig med pyssel och ljusstöpning, spana in hur jul tillbringades förr it den samt titta på våra nordiska djur. För de som vill är det julbön i Seglora kyrka på julaftan och på Gubbhyllan blir det sopplunch och julfika.

Avslutningen på hela julehögtiden sker den 8 januari då man dansar ut julen med orkester Ayla KAbaca samt delar av Skansens Folkdanslag.
Vad: Friluftsmuseum, djurpark, pyssel, restauranger
Var: Skansen, Djurgårdsslätten 49-51
Pris: Entréavgift vuxen 100 kr, barn 6-15 år 60 kr, pensionär 80 kr

 

FELIX BJÖRKLUND
felix.bjorklund@aos.se