Lise Ljungman, 27, och Josefine Olsson, 29, fixar ölprovning endast för kvinnor: "Om vi som är proffs ofta trycks ner av män – hur är det då inte för en vanlig konsument?"

Gäris med full koll på bärs

Streetgäris. Växtgäris. Och nu – Ölgäris. Mängden bärsnördar ökar lavinartat, och med det antalet kvinnor som vill slippa män när de dricker. Voilà: könsseparatistiska ölprovningar.

  • Publicerad 11:27, 11 jan 2018

De förväntar sig inte att en ung tjej snackar öl, utan tänker att det ska vara en medelålders herre.

Vad är en ”tjejöl”? Oklart. Men det är ett ord som Lise Ljungman får höra ofta, precis som killfrågan ”va, dricker du verkligen öl?”.

– Vårt bryggeri gjorde en med lingon som blev rosa. Då fick vi direkt höra att det var en riktig tjejöl, minns hon, och himlar med ögonen åt föreställningen att män och kvinnor har olika smaklökar för starkvaror.

RÖSTLUND "Män borde hålla käften oftare"

Lise Ljungman är chef för ölprovningarna på Nya Carnegiebryggeriet, ett mikrobryggeri i Hammarby sjöstad. Sedan september har hon kört tre stycken provningar för bara kvinnor, alla fullbokade. Nu i veckan som var anordnades en fjärde smetfull träff, denna gång i samarbete med Ölgäris: en könsseparatistisk FB-grupp för brudar som gillar bärs men ogillar den mustigt manliga machokultur som omger den skummande drycken.

3 000 medlemmar

Sedan Ölgäris grundades i oktober av Josefine Olsson har den växt till nästan
3 000 medlemmar, och det anordnas regelbundna krogträffar.

– Ja, det har gått så himla fort! Det visar att det finns ett tydligt intresse för öl bland tjejer, säger en exalterad Josefine Olsson, som även hon jobbar med öl, som importör.

Varför behövs då slutna rum – på internet och i ett bryggeri – där kvinnor kan njuta av och lära sig om öl, utan att män släpps in? Jo: enligt Josefine och Lise blir det tryggare, och folk vågar ställa konstiga frågor utan att bli förminskade av snubbar som tycker de kan allt. Det handlar om att stärka bilden av att kvinnor både vill och kan snacka bärs: ”Här kan vi vara utan att mansplainas”, säger de.

LADDA NER VÅR APPIphone eller Android

Endast för kvinnor.

Explosion av ölnördar

Duon berättar att om de som yrkesproffs ofta trycks ner av män – hur är det då inte för en vanlig konsument med ett engagemang som precis börjat puttra? För trots att ölkvinnorna blir fler och fler tycker Josefine att det blivit ”lite värre”.

LÄS ÄVEN Växtgäris odlar utan pekpinnar – lockar tusentals

– Det är en sådan explosion att var och varannan numera är en ölnörd. Kunskapsnivån ökar, attityder och krav blir hårdare. Och det är mer socialt accepterat att män ”kan” öl. När vi bara är tjejer så vågar vi visa okunskap och ställa ”dumma” frågor, säger Josefine, och säger att det absolut vanligaste scenariot på ölfestivaler är en man som inte låter sin flickvän beställa själv i baren.

Blir alltid ifrågasatt

Lise leder såklart även könsblandade provningar, nästan en per dag. Då är hon oftast ensam tjej med 18 killar. Och trots att det är hon som håller i allt blir hon alltid ifrågasatt.

– De förväntar sig inte att en ung tjej snackar öl, utan tänker att det ska vara en medelålders herre. Då vill de stoltsera med sina egna kunskaper, tävla och ställa kontrollfrågor. Vanligast är att männen vill kolla om jag kan de tyska renhetslagarna från 1516, eller så kommer de med stensäkra påståenden om lagringstider för lager. Som inte stämmer.

LÄS ÄVEN Mikrobryggerierna ökar i Stockholm

Vad blir nästa bryggtrend?

Josefine: ’’Jag tror de klassiska stilarna kommer tillbaka och det blir mer ljus lager igen.’’

Lise: ’’Jag håller med, jag tror de mer traditionella ölen kommer tillbaka även om Ipa fortsätter dominera. New England Ipa har varit trendigt senaste året bland de invigda nördarna. Nu tror jag att den sprids till resten av konsumenterna. Sedan hoppas jag på att nästa trend blir en sur-Ipa. Ge mig!"

Lise Ljungman och Josefine Olsson bland bryggtankarna på Nya Carnegiebryggeriet. Josefines favoritbryggd är Purple rain, en suröl med svartvinbär och passionsfrukt. Lise föredrar ’Ljusslingan, en mörk tysk lager.

Vad är en gäri?

"Gäri" är slang för tjej. Benämningen har blivit populär i feministiska sammanhang.

Växtgäris odlar utan pekpinnar - lockar tusentals

Tre år med Streetgäris

Visa merVisa mindre