Gå på safari bland runstenar
En är fullständigt felstavad. En annan vittnar om personer som levde för över tusen år sedan. Genom Järfällas runstenar känns historiens vingslag. Och nu har du chansen att lära dig mer om dem.
- Nöje
- Publicerad 14:21, 15 feb 2017
Redan för över tusen år sedan använde människor runor. Och ofta berättar de fascinerande historier. Magnus Källström kommer ursprungligen från Järfälla och forskar om runor.
– Redan i tonåren blev jag fascinerad. Dels handlar det om att kunna lära sig att läsa en främmande skrift – om att lösa gåtor – men också om att kunna se mönster och göra nya upptäckter.
Magnus Källström, som idag arbetar på Runverket som är en del av Riksantikvarieämbetet. Han har skrivit boken ”Järfällas runstenar” och på torsdag föreläser han på samma tema.
– Järfällas runstenar är egentligen inte speciellt många och inte heller särskilt speciella, men flera är spännande ändå.
Ett exempel är en av stenarna vid folkhögskolan i Jakobsberg.
– Den är fruktansvärt felstavad. Den som har gjort den har uppenbarligen varit skicklig på att rista i sten, men absolut inte kunnat läsa runor. Den är gjord av en fullständigt illitterat runristare!
Förmodligen har ristaren haft en förlaga eller en skiss av en annan sten och helt enkelt försökt kopiera den.
En annan runskrift som är värd ett besök är Skylstahällen vid Viksjö golfbana. Den är gjord av en riktig kändis.
– Placeringen är intressant. Den är huggen precis vid en äldre väg som har korsat ett vattendrag. Om man tittar på ornamentiken känner man igen runristaren direkt. Han kallas för Fot och har en speciellt stil. Han har ristat runor i en stor del av Uppland, säger Magnus Källström.
Vill lära dig mer om kulturmiljö och kulturarv bloggar Magnus Källström och andra forskare på Riksantikvarieämbetet på K-blogg.