Staffan Gustafson, Patric Bjulemark, Tom Gifting och Daniel Anglen. Foto: Stefan Källstigen

Fyra män hittade jobblyckan i Stallgruppen

Tack vare ett nytt samarbete så kan Tyresöbor med LSS-beslut jobba i stall som en del av sin dagliga verksamhet. – Det är ett bra jobb att ta hand om hästarna och det är roligt att sopa och göra rent. Det är viktigt att det är rent och snyggt, säger Daniel Anglen som jobbar i Stallgruppen.

  • Publicerad 06:00, 5 jun 2018

Stallgruppen är sedan november 2017 ett nytt jobbalternativ för de som har LSS- beslut om daglig verksamhet.

Den nya arbetsplatsen erbjuds tack vare ett samarbete mellan Tyresös dagliga verksamhet, TYDA, och Tyresös ryttarförening.

– De här individerna behöver olika arbeten att välja på, precis som vi andra, att hitta ett arbete som passar just mig, säger Anna-Karin Gustafsson, som är en de två stödassistenterna som arbetar med Stallgruppen.

Klockan åtta varje vardagsmorgon samlas de fyra karlarna på Tyresö ridskola. I ett K-märkt torp har de sin bas med omklädningsrum och lunchrum.

– Hela förmiddagen är hårt jobb och mycket uppgifter, precis som det är i stalltjänst. Eftermiddagarna är de lite mer varierat med vad vi gör, säger Anna-Karin.

Tom Gifting.

Patric: ”Jag gillar verkligen stallet”

Här hjälps de åt med att mocka, väga hö, mäta upp foder sopa golvet med sopmaskinen.

Patric Bjulemark var hästentusiast redan från start och hästen Kajsa har redan blivit favoriten bland de 55 hästarna.

– Det är kul att mocka och jag gillar verkligen stallet, säger Patric och ger tummen upp.

Patric Bjulemark.

Anna-Karin Gustafsson berättar att gruppen har både stora och små svårigheter med att anpassa sig socialt. De har behövt träna på arbetsuppgifterna i små steg och successivt utöka ansvaret.

Till exempel började det hela med bussträning från Granängsringen till ridskolan. Sen kom ansvaret för att tillsammans ta hand om en spilta i stallet, och i dagsläget har ansvarsområdet utökats till drygt 10 spiltor.

Idag klarar de arbetsuppgifterna till största delen självständigt och de tar sig själv till och från arbetet.

– De har utvecklats otroligt mycket, säger stallchefen Petra Redstedt och Anna-Karin Gustafsson unisont.

”Djur tillför välbefinnande”

Att jobba i stall är för flera av arbetstagarna helt nytt. Daniel Anglen jobbade tidigare med att leverera varor och städa olika lokaler. Han var tidigare hästrädd, men sedan han började arbeta i Stallgruppen har rädslan successivt försvunnit.

– Det är ett bra jobb att ta hand om hästarna och det är roligt att sopa och göra rent. Det är viktigt att det är rent och snyggt, säger Daniel Anglen.

I dagsläget har gruppen inte något ansvar över hästarna, men mer och mer kontakt med djuren är enligt stallchefen Petra Redstedt önskvärt.

– Alla djur tillför mycket för vårt välbefinnande. Att bara stå och borsta en häst är som meditation och det är viktigt att få ta hänsyn till en annan individ, säger hon.

Daniel Anglen.

”Alla ska integreras”

Ryttarföreningens grundfilosofi är att alla människor är välkomna till stallet och här ska alla kunna finna sig en plats. Inspiration till initiativet fick Susanne Hellevik, ordförande i Tyresö ryttarförening, när hon var på studiebesök på Södertälje ridsällskap som har ett liknande samarbete med sin kommun.

– Samarbetet med TYDA är fantastiskt bra, det är vi stolta över, och vi vill gärna se att det utvecklas ännu mer, säger Susanne Hellevik.

Anna-Karin Gustafsson menar att samarbetet är unikt i det slaget att gruppen arbetar i en annan verksamhet som inte är kommunens. De kräver anpassning från alla inblandade, men blir desto mer meningsfullt för arbetstagarna.

– Jobbet är inte ett påhitt för att de ska ha någonting att göra, utan det är ett riktigt jobb. Det gör det meningsfullt, säger Anna-Karin.

Staffan Gustafson, Patric Bjulemark, Tom Gifting och Daniel Anglen.