Matinfluencern Frida Lund driver ett populärt Instagramkonto. Foto: Arvid Jansson

Frida i Bagarmossen fann lyckan i matlagning

Frida Lund från Bagarmossen vände sig till matlagningen under svåra stunder i livet. Nu driver hon ett populärt matkonto på sociala medier och sänder varje vecka en matpodd. – Jag insåg att det är det här jag vill göra med mitt liv, säger Frida Lund.

  • Publicerad 15:04, 12 sep 2019

34-åriga Frida Lund driver sedan 2017 Instagramkontot ”Goda grejer” med nästan 17 000 följare, där hon delar bilder på maten hon lagar till vardags. Varje vecka sänder hon även en podcasten ”Margarinet – en matpodd” tillsammans med kocken Siri Barje. Mat har däremot inte alltid spelat lika stor del i hennes liv.

–  Jag har svårt att minnas min egen matlagning från min barndom men jag minns fredagsmiddagarna hemma med lövbiff, pommes i ugn och bearnaisesås. Det var fest, säger Frida Lund.

Hon började fatta intresse för matlagning när hon flyttade till Norge 2011.

– Maten var dyr i Norge men räkorna var billiga så jag började experimentera med tillagningen. Jag reste en hel del under den här tiden också och insåg att mat kan vara en upplevelse som känns i hjärtat, säger Frida Lund.

Kärleken till matlagning tog sedan fart när hon kom tillbaka till Sverige och fungerade i terapeutiskt syfte under jobbiga perioder livet.

– Jag insåg att jag är bra på det här och har en känsla för matlagning. Det är det enda intresse som jag håller fast vid och tycker det är så himla kul, säger Frida Lund.

Destruktivt förhållande till mat

Frida hade ett problematiskt förhållande till mat under sin uppväxt och hade en ätstörning under ett antal år.

– Jag trodde att mat var farligt och jag var väldigt sjuk under högstadiet. Efter att jag blev frisk hade jag fortfarande en djävul långt bak i huvudet under flera år men till slut sa jag till mig själv, nu räcker det, säger Frida Lund.

Hon tog bort sitt gamla Instagramkonto och ersatte det med ett som bara handlade om mat.

– Det här jag vill göra med mitt liv. Instagramkontot blev en sporre att utveckla mig. Jag lagar enkel mat, mycket pasta och grejer med ost, säger Frida Lund.

Frida menar att hon vill finnas till hands för de som har haft samma destruktiva förhållande till mat som hon själv har haft.

– Jag vill bara krama alla mina följare och säga att det är inte farligt att äta pasta och mackor, säger Frida Lund.

Drömmen om en egen podcast blev verklighet när hon hörde av sig till en tjej som också drev ett matkonto på Instagram.

– Jag skickade ett meddelande på måfå till Siri Barje som är utbildad kock och frågade om hon ville starta en podd med mig och hon tackade ja direkt. Tanken är att den ska vara inbjudande och att vi ska komma med schysta matlagningstips, säger Frida Lund.

Kärleken till Bagis

Frida växte upp i Skarpnäck och tycker om skog och sjöar.

– Jag är besatt av närheten till Söderbysjön. Jag kan inte bo i stan utan behöver ha skog runt mig. Jag älskar att gå ner till frukthandlaren på torget och alla loppisar här i Bagarmossen. Det känns så levande här, säger Frida Lund.

Vad drömmer du om att göra i framtiden?

– Jag hade gärna haft ett TV-program som är riktat mot yngre personer där jag lagar mat, säger Frida Lund.