De snippmuffins som serverades till Rfsu:s eftermiddagskaffe idag. Foto: Läsarbild Läsarbild: Frederic Piccoli

Fokus på klitoris på Alla hjärtans dag

När alla hjärtans dag ska firas tycker sexologen att Stockholmarna ska ägna sig extra mycket åt klitoris. – Och vänta inte tills ikväll. Byt tid och plats för lite ny inspiration, säger Pelle Ullman på Rfsu.

  • Publicerad 15:44, 14 feb 2017

Vare sig en går på singelfest, på bio eller på en tjusig restaurang hoppas nog de flesta på ett samlag innan den 14e februari ebbar ut.

Vi ringde upp Pelle Ullholm, handläggare för sexualupplysning på Rfsu i Stockholm för att få lite tips på hur Alla hjärtans dag kan bli extra bra.

Tydlighet

Var tydlig, både med vad du vill ha, och vad du vill ge, både med kroppen och med ord. Att kunna formulera sig är ett bra form av ”dirty talk”.

Lyssna

Lyssna på den andre. Det är lika viktigt att visa att du hör och förstår vad den andre vill ha. Genom att vara nyfiken kan du väcka oanade luster hos dig själv. Det finns forskning på att de som har ett långt och bra sexliv är de som pratat med varandra, snarare än att det är något mystiskt. När ni pratar med varandra så kan ni också vara mer kreativa tillsammans snarare än att köra på rutin.

Passiv/ aktiv

Om du är kille (i ett olikkönat förhållande) kan du prova att vara mer passiv. Vi har vissa föreställningar om sex att män alltid ska vara den aktiva parten, men genom att prova att stå tillbaka och låta din partner ta kommando kan ni båda uppleva nya härliga saker.

Satsa på klittan

Vi jobbar med en stor kampanj om klitoris för att öka kunskapen och förståelsen kring den. För det finns liksom sexuella manus; föreställningar om hur sex ska vara och se ut och då får klitoris inte alls det utrymme den förtjänar. Så mitt råd till alla Stockholmare som ska ligga med varandra på alla hjärtans dag är: Satsa på klitoris.

Ny tid, ny plats

Byt vanor. Alla hjärtans dag är ett strålande tillfälle att vara nära varandra. Och att ligga med varandra. Så vänta inte tills ikväll när ni är trötta och ligger i sängen utan prova någon annan tid och en annan plats. En lägenhet är full av olika lämpliga ställen.