Fakta

Fler rum att rymma ur i Stockholm:

Fox in a box Bankrån, mord­gåtor och ett zombielabb ställer besökarna inför problem att lösa. Etta på Tripadvisor i Stockholms­området. Adress: Olof Palmes gata 23 och Klara Norra kyrkogata 29.

Laserfortet Fångarna på fortet-­inspirerade miljöer där du ska lösa problem i celler för att ta dig vidare. Adress: Saltmätar­gatan 19 A och Kuskvägen 2b i Häggvik (Sollentuna).

Questrooms På en timme ska du ta dig ut ur en skräckfilmsmardröm. Adress: Kocksgatan 21 A och S:t Eriksgatan 33 A.

Quezzle Vad händer efter­ apokalypsen? Du har 60 ­minuter på dig att hitta vaccin. Här finns också ett fängelse­scenario och ett rum med historiska förtecken. Adress: Olofsgatan 18.

Exit games En galen farmor, ett vikingarum och ett kalla kriget-scenario kallar på dig härifrån. Adress: Västerlång­gatan 42 och Öst­götagatan 66.

Mystery exit rooms Förrutom de gamla vanliga finns här ett escape room med ett kinky-­tema. Adress: Öregrunds­-gatan 19.

Visa merVisa mindre

Fly julen – prova livet som utbrytarkung

I ett Escape room kliver du rakt in i en spionroman, filmen om den ­perfekta stöten eller en äkta mordgåta. Den stora skillnaden: Här spelar du själv huvudrollen. Vi testade Stockholms nya nöjes­trend genom att råna en bank ­inifrån.

  • Publicerad 11:21, 27 dec 2016

Det är mörkt i rummet. I den ena handen har jag en ficklampa, i den andra en walkie-talkie. I fickan brinner en usb-sticka med ett virus som är skapat för att slå ut bankens säkerhetssystem. Och klockan går.

Äventyret är inte hämtat ur en ostig heistfilm utan ett uppdrag som går att utföra i en lokal en trappa under jord på Vasagatan. Fenomenet kallas för ­Escape Room och de senaste två åren har en rad liknande lekplatser etablerats runt om i Stockholm.

– Ungefär hälften av alla som kommer hit är från företag som vill köra teambuilding, säger Ben Eliass som driver Escape Stories där vi är just nu.

Han instruerar min kumpan Sandra Eriksson och mig om vad som väntar oss medan han ber oss att lämna plånbok, telefon och nycklar utanför.

Nycklar?

–  Det finns en hel del folk som försöker­ sig på olika McGyver-lösningar där inne.­

Ben ger exempel på folk som skruvat isär möbler och brutit upp golven. I ett annat rum hade en deltagare luktat på tapeterna för att hitta ledtrådar.

Tävlingsinstinkten tycks vara stark.

Vårt uppdrag går ut på att vi ska stjäla­ värdefull information i ett bankvalv på mindre än en timme. Genom att metodiskt lösa ett trettiotal olika problem på vägen ska vi åter få se dagens ljus. Att misslyckas är inte ett alternativ.

– Lyssna på varandras teorier, ta ansvar­ för olika saker och leta inte på samma platser, säger Ben Eliass innan den halvmetertjocka dörren till det första rummet går upp.

Fast. Det sista momentet tar för lång tid. Snart är snuten här för att haffa Mitt i:s svar på Bonnie & Clyde. Foto: Oliver Lindkvist

Trenden med Escape Rooms kommer från början från Tokyo, där det floppade. Sedan spred fenomenet sig ­vidare till andra delar av Asien, USA och sedan vidare till Europa. I Stockolms innerstad finns nu en handfull ställen.

Förra veckan skrev Mitt i om teaterpjäser och andra föreställningar där publiken själva deltar i handlingen snarare än att bara betrakta den. Det är precis samma drivkrafter som ligger bakom flyktrummens popularitet, menar Ben Eliass.

– Detta är en förlängning av det vi ser i tv-serier, på film eller i datorspel. Fast här kan vi själva rent fysiskt vara med och spela huvudrollen och påverka vad som händer.  Det finns till och med gäng som reser runt i världen för att klara olika Escape Rooms så fort som möjligt, säger han.

Rekordet i det rum vi kämpar med är 28 minuter. Vår första ambition är att slå det rekordet. Men tiden går fort när man har roligt.

När Alex, vår fiktive hjälpreda på utsidan meddelar oss, via walkie-­talkie, att endast en kvart återstår har vi tagit­ oss in i bankvalvet och planterat ett ­virus.

Den sista biten saknas dock. Vi måste­ fortfarande lokalisera skatten och ta oss ut. Det är lättare sagt än gjort. Varken Sandra eller jag gick i scouterna och lärde oss morsekod, så att dechiffrera det sista meddelandet tar tid. Utifrån hör vi sirener. Lagens långa arm är strax här…

 


Gör som Strömstedt – rym från Långholmen

Ön Långholmen i Stockholm huserade länge Långholmens centralfängelse. Många fångar rymde från ön, som är belägen ett kort stenkast från Södermalms fastland. Bland annat finns det en berättelse från 1902 om en fånge som hoppade över muren och försvann mot stan i sina fängelsekläder. Polisen hittade honom ett par timmar senare på Biblioteksgatan iklädd kostym, fast i ”fruntimmerskor”. Och det var skorna som röjde honom.

Nu kan du själv pröva hur det känns att rymma från fängelset, som numera är museum och vandrarhem.­

Enligt legenden skulle det alltid ha funnits en fånge som fick förtroendet att ansvara för nycklar, om någon obehagligt skulle hända på insidan. När fängelset stängdes ner 1975 gömde den siste betrodde fången nycklarna till frihet och leken går ut på att hitta dessa nycklar, berättar Sofie Laurent som är ansvarig för evenemang på Långholmens fängelse.

Långholmens mest kända rymling är emellertid författaren och skådisen Lasse Strömstedt.

– Han satt sammanlagt fyra år här. Och rymde åtta gånger, säger Sofie Laurent.

Vad satt han inne för? 

–  Lite smågrejer, stölder och rån innan­ han vände upp och ner på sitt gamla liv och började skriva böcker.