Firar studenten med mc-hojar, mjöd och punk

Vem har sagt att studenten ska firas i vitt med champagne? Mitt i Solna styrde upp en träff med Jannika Ulvblom på Psykologiprogrammet i Hagalund – stans punkigaste student som firar på sitt egna, alternativa vis.

  • Publicerad 12:32, 1 jun 2018

Betygen är satta, flaket fixat. Nu återstår firande och fest för de snart nybakade studenterna på Psykologiprogrammet i Hagalund. Den 8 juni springer de ut.

– Det ska bli roligt, men skittråkigt att lämna klassen. Vi har blivit väldigt tajta, säger Jannika Ulvblom, 20.

Hon gillar hårdrock, metal och punk. Vikingatiden är ett stort intresse. Så när Jannika började planera för sin stora dag hade hon en del saker klara: ingen konventionell trädgårdsmottagning med bubbel och fluff fluff och absolut inga vita kläder. Student med punktouch, helt enkelt.

Berätta om studentdagen!

– Jag kör mottagning på en MC-klubb. På nedervåningen meckar de med hojar men ovanvåningen är en festlokal med bar och scen. MC-grabbarna står i baren och fixar musiken, det blir mycket metal och punk. Och några Gyllene tider-låtar för nostalgins skull. Vi blir runt 20 gäster, det känns lagom. Jag ska inte ha champagne utan mjöd, en jättegod rysk sort, det hade varit ganska dyrt till 100 personer.

Vad ska du ha för kläder?

– Jag märkte ju att det nästan bara fanns vita klänningar i affärerna. Men jag vägrar vitt – folk kommer hälla öl på varandra på flaket och det skulle bli smutsigt direkt. Det blir en marinblå klänning, jag fick den av min lärare. Jag har sytt på lite nitar.

Studentmössa eller tuppkam, hur resonerade du?

– Jag blev uppringd av företaget som gör studentmössor eftersom jag inte hade beställt någon. De frågade varför. Jag sa att jag ville ha en mörkblå mössa, det är min favoritfärg. Så då fixade de det. Det var svårt att välja mellan kam och mössa, men jag gillar ändå det traditionella med mössa. Den har man kvar länge, och skaffar man barn är mössan något jag kan visa för dem sen.

Jannika Ulvboms mössa ör mörkblå såklart. Foto: Åsa Sommarström

Trädet är en symbol i nordisk mytologi, Freija Jannickas hund som dog för tre år sedan. Foto: Åsa Sommarström