Dj-duon Sharks uppträder under Hejfestivalen!. Foto: Anna Z Ek

Fira nationaldagen på fördomsfri festival

I dag, 6 juni, infaller Sveriges nationaldag. I samband med det blir Orionteatern en mötesplats för nyanlända och etablerade svenskar då nystartade Hejfestivalen! bjuder in till fest.

  • Publicerad 06:00, 6 jun 2016

Liveartister, dj:s och talare, pingis, foosball, dans, språkkafé med mera – det står på programmet när första upplagan av Hejfestivalen! går av stapeln på Orionteatern klockan 13 idag.

Arrangerar gör Refugees Welcome Stockholm, Internationella Bekantskaper och Orionteatern som hoppas att festivalen blir en mötesplats för nyanlända och etablerade svenskar som vill fira nationaldagen och samtidigt bidra till ett gott syfte.

Allt överskott från festivalen kommer nämligen att gå till Internationella Bekantskapers och Refugees Welcome Stockholms integrationsarbete, dessutom görs en insamling till Läkare utan Gränsers arbete i flyktingläger runt om i världen under kvällen.

– Vi har länge tänkt i banor kring att ha en fest där nyanlända kan möta etablerade svenskar och så sa någon att Nationaldagen vore väl perfekt att lägga det på. Sedan bestämde vi oss rätt tidigt för att även alla som kommer hit och uppträder och talar skulle göra det gratis för en god sak. Folk får göra det de är proffs på men som volontärer, säger Andreas Bjunér projektledare hos Internationella Bekantskaper.

Sedan idén föddes i februari har det varit mycket jobb för att få festivalprogrammet, som är uppdelat i två delar, att sitta.

Själva dagpasset som pågår mellan klockan 13 och 17, öppnas av ett stort språkkafé dit personer i alla åldrar är välkomna utan kostnad. Konferencier under dagen är komikern, skådespelaren och författaren Zinat Pirzadeh, och Musiker utan gränser och Mange Hellberg står för musiken.

Därefter invigs kvällspasset, som är mer som en musikfestival, av arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Då höjs åldersgränsen till 18 år och inträdet till 200 kronor. I går avslöjades att Promoe, känd som en av huvudpersonerna i ett av Sveriges största hiphopband Looptroop Rockers och numera soloartist, som uppträdde på Nobelberget i lördags kommer att medverka. På scen hittas även artister och dj:s som Adam Kanyama, Natali Felicia, DJ Masaya och Sharks.

– Det är helt fantastiskt att få möjlighet att vara med. Det blir en välkomstfest som vi hoppas ska bli väldigt fredlig och fin för alla, säger Susanna Friberg i dj-duon Sharks.

– Jäklar vad kul det ska bli, säger andra halvan av duon, Sophia Englund.

Både när det gäller gästerna på själva evenemanget och volontärerna som arbetar, strävar Hejfestivalen! efter en jämställd och flerkulturell fördelning. Lokalen rymmer 300 gäster samtidigt, men besöksantalet under dagen lär bli större.

– Vår grundförhoppning är dels att det ska komma många nyanlända, vilket det verkar göra, sedan hoppas vi få se folk mötas och bli vänner. För att underlätta för att folk att börja samtala har vi dels språkkafét men också pingis, foosball-spel och en kreativ hörna där folk kan skapa saker ihop. Så hoppas vi att det fortsätter så på kvällen, säger Andreas Bjunér.

Plats: Orionteatern, Katarina Bangata 77. Öppnar: Klockan 13.00