Josefin Alm, projektledare för Nationaldagsfirandet i Hagaparken lovar en storslagen fest. Foto: Maria Lilja

Fira in sommaren med folkfest på hemmaplan

Försommartid är lika med folkfest i Solna och Sumpan. Fira nationaldagen på pampigaste vis, gå i pridetåg, fynda på loppis och dansa dig svettig på ny endagarskarneval – allt detta på hemmaplan.

  • Publicerad 10:37, 23 maj 2018

30 000 besökare kan inte ha fel – Hagaparken är platsen att vara på nationaldagen. Och eftersom Solna firar 75 år har programmet spetsats med lite extra fest.

– Vi har bland annat ett utökat aktivitetsområde för familjer här framför Koppartälten, berättar Josefine Alm, projektledare.

Här ska man kunna prova instrument, stafflimåleri, akrobatik och balett. Och vem vill inte försöka sig på att gå i ett par tåskor eller klä sig i Kungliga Operans kostymer?

 Det kommer att bli otroligt vackert!

Josefine Alm

– Det blir låtar skrivna av Bellman, Taube, Mauro Scocco som framförs av Operans kör, Solna kulturskolas barnkör tillsammans med publikens allsång och så en del arior man känner igen. Det kommer att bli otroligt vackert!

Nytt för i år är också en gratis guidad cykeltur i parken och båtguidningar på vattnet där historia om platsen varvas med aktuell miljöforskning.

Aaron Eklöf arrangerar karnevalen på Garbos ihop med Paula Slav och Alexandra Karpilovski. Foto: Maria Lilja

Karneval på Garbos

Varför inte ladda upp för nationaldagen med en redig utekväll på andra sidan kommungränsen? Den 5 juni blir det endagskarneval på Grand Garbo. Liveakter, konstnärer, videos och dj’s ska skapa en helt ny känsla i stan.

Rätt klubb på rätt plats anser Aaron Eklöf, som arrangerar ihop med bland annat Paula Slav från B-Klubben och Alexandra Karpilovski från Atlas Television.

Grand Garbos känns mer som Ibiza än Stockholm

Aaron Eklöf

–Sundbyberg är krogtätast i Sverige, lite som ett mini-Barcelona. Och nöjespalatset Grand Garbos känns mer som Ibiza än Stockholm. Garbos är ett perfekt ställe där alla kan vara sig själva på en annan nivå än på många innerstadsklubbar. Det är en familjär miljö här, som Rederiet, säger Aaron.

Hardcore, acid, hiphop – och livespelningar med flöjt. Stilar kommer att mixas vilt och tanken är att besökarna gärna ska upptäcka något oväntat.

– Alla fyra golv får helt olika stämningar. Om det är hårt på ena, är det lugnare på det andra. Poängen är att cirkulera – upp, ned, ut, säger Aaron.

Trion har i olika konstellationer tidigare anordnat klubbar på Slakthuset, Backdoor, Götakällare och Nalen. Och de sparar inte på krutet när de nu intar Sundbyberg.

– Det kommer att påminna om undergroundfestivaler i Europa, lovar Aaron.

Här listar vi ett urval av evenemang som sker under maj och juni:

Kalendarium: Det här händer