Filmstjärnornas favorit

I ett vanligt garage i Älvsjö står två riktiga klenoder – en Citroën B11 Sport och en Jaguar XK120, i många år filmstjärnornas sportbil framför andra. Jaguaren har Jan Stenback ägt i 50 år. På söndag visar han den på bil- och mc-mässan i Älvsjö.

  • Publicerad 17:26, 7 sep 2014

Formerna är smäckra, hjulen har ekrar och den gröna originallacken skimrar dovt. Suffletten är nerfälld så att man ser den gröna skinnklädseln och instrument­panelen av valnötsrot.

Den är knappast en dussinvara, Jan Stenbacks Jaguar XK120. Där den står i hans garage utstrålar den gedigen exklusivitet.

– När den kom 1948 blev andra sportbilar gammaldags över en natt. Många av den tidens filmstjärnor – Clark Gable till exempel – köpte en. Den hade en ny motor­konstruktion som var så sofistikerad att den segrade i alla lopp, säger Jan Stenback och öppnar framhuven för att visa motorn.

Också den är i original. Jan Stenback har själv lagat den när det behövts, liksom mycket annat på bilen.

Äger man en sådan här bil måste man kunna ta hand om den, slår han fast, och för honom är det inga problem. Han jobbade på en bilverkstad under ett år som ung och har sedan hållit sina kunskaper uppdaterade, driven av sitt stora intresse för teknik och mekanik.

– Det blir som en livsstil att ha en sådan här bil. Jag har gjort många nöjesresor runt om i Sverige och åkt på mässor och träffar. I England har jag varit minst 50 gånger och träffat likasinnade, berättar Jan Stenback som har ägt oach sålt många veteranbilar under årens lopp.

Jan Stenback, 76, är en inbiten Älvsjöbo. Han var bara 6 år när familjen flyttade hit. Sedan dess har han bott i samma villakvarter och även arbetat i området – han gick i pappas fotspår och blev glas­mästare.

Bilintresset slog till tidigt. Han hade redan ägt flera bilar när han fick syn på en tidningsannons där en Tullingebo ville sälja sin tio år gamla Jaguar XK120. Året var 1964 och Jan Stenback han just sett den brittiska tv-serien om agenten Tim Frazer.

– Han åkte omkring i en Jaguar med sufflett och hade en stor skinnkrage runt halsen. Det var imponerande. Så jag åkte ut till Tullinge och tittade.

Någon vecka senare hade han skrapat ihop de nödvändiga slantarna, genom att sälja sin Citroën. Priset vill han inte uppge, men någon dålig affär var det knappast. Modellen, som tillverkades 1948–1954, är i dag en åtråvärd klassiker.

Och på söndag finns chans att se den. Klockan 14–16 har Älvsjö fastighetsägareförening sin årliga bil- och mc-mässa (se faktaruta).

Då visar Jan Stenback upp sin klenod. Men sedan börjar det bli dags att sälja.

– Jag har fått ont i ryggen och känner att jag snart inte orkar reparera lika mycket längre. Åldern tar ut sin rätt, säger han.

Men helt utan veteranbil kan han inte tänka sig att vara. Därför har han redan köpt en svart Citroën B11 Sport, som är lättare att sköta. Den var revolutionerande när den kom 1934, eftersom det var den första bilen med självbärande kaross.

Dessutom var den framhjuls­driven, också en nyhet.

– Det är en charmig bil, vanlig efter kriget eftersom den var pålitligt och modern, säger Jan Stenback, klappar de elegant svängda flyglarna och tillägger:

– Jag hade tänkt mig att Jaguaren skulle bli min första och sista bil men det får bli den här i stället. Helt utan bil skulle garaget bli alldels för tomt.

Det blir som en livsstil att ha en sådan här bil. Jag har gjort många nöjesresor runt om i Sverige och åkt på mässor och träffar.

Fakta

Bil- och mc-ägare ställer ut tillsammans i Älvsjö

Namn: Jan Stenback.

Ålder: 76 år.

Bor: I villa i Älvsjö. Är Älvsjöbo sedan 1944.

Yrke: Glasmästare, men numera pensionär.

Aktuell: Ställer ut sin Jaguar XK120 på bil- och mc-utställningen som Älvsjö fastighetsägarförening ordnar på söndag. Jan är också hedersmedlem i Svenska Jaguarklubben.

Tid och plats för mässan: P-platsen vid Herr Stens väg-Älvsjövägen, klockan 14–16.

Att se och göra: USA-bilar, veteranbilar, motorcyklar och ovanliga bilar är välkomna. Jan Thylanders ungdomsorkester underhåller. Gratis kaffe/saft med dopp. Inställt vid regn.

Visa merVisa mindre