Kolla på film och lyssna på panelsamtal under Sällsynta dagen. Foto: Mostphotos

Filmfestivalen som bara anordnas på skottdagen är tillbaka

I dag på skottdagen anordnas Filmfestivalen Sällsynta dagen. Det internationella firandet hålls i Stockholm på Hotell Scandic på Vasagatan.

  • Publicerad 04:00, 29 feb 2020

Under lördagen kommer totalt 465 events i över 100 länder att gemensamt fira sällsynta dagen. Målsättningen är att uppmärksamma situationen för alla som lever med sällsynta diagnoser, enligt ett pressmeddelande från festivalen.

– I Sverige lever nästan 400 000 människor med sällsynta hälsotillstånd. Denna stora grupp av människor drabbas ofta av försenad, fel eller ingen diagnos alls samt otillräckligt koordinerade vårdinsatser. Detta måste förändras snarast, bland annat genom att upprätta en nationell plan, säger Maria Montefusco, förbundsordförande på Riksförbundet Sällsynta diagnoser i pressmeddelandet.

Filmer från elva länder

Festivalen i Stockholm invigs av bland annat socialminister Lena Hallengren.

– Vi kommer visa filmer från elva olika länder. Det som binder samman filmerna är det sällsynta temat. Samtliga filmer är personliga, drabbande och berör livet att leva nära, med eller i sökandet av en sällsynt diagnos, säger Åsa Ekman, dokumentärfilmschef på Film and Tell och jurymedlem på festivalen i pressmeddelandet.

Mellan festivalens filmer så blir det även panelsamtal om att leva med sällsynta diagnoser.