Fick inget godis – sprejade lås med raklödder

Raklödder i brevlådorna och bus på fel dagar – debatten om bus eller godis har rasat på Facebook. – Det är väl okej att busa, men om det blir materiella skador har det gått till överdrift, säger Sjöbergsbon Erik Renberg.

  • Publicerad 15:31, 31 okt 2017

Bus eller godis – men var går gränsen? Och kan man få slippa helt och hållet?

Det undrar många Sollentunabor efter de senaste dagarnas smygstart av Halloween.

– När ingen öppnade dörren sprejade de ner fasaden och hela ytterdörren inklusive nyckelhålet och brevinkastet med raklödder. Sedan pulade de in toalettpapper i brevinkastet. Dessutom på fel dag, för det hände i söndags, berättar Erik Renberg som bor i Sjöberg för Mitt i Sollentuna.

Han betonar att han inte är emot traditionen i sig, men manar till eftertanke hos föräldrar till barn som ska ut och busa.

– Det är okej att busa, men om det blir materiella skador eller massor att städa, då har det gått till överdrift, menar han.

Under helgen rasade en het debatt på Facebook-gruppen ”Sollentunatipset”.

Många vände sig mot att buset gått överstyr:

”Ägg är hopplöst att få bort. Raklödder är mer ok tycker jag. Helst parfymfritt”, skrev en person.

Ägg är hopplöst att få bort. Raklödder är mer ok tycker jag. Helst parfymfritt.

Kommentar på Facebook

Flera personer betonade också att det ska vara frivilligt att delta i bus eller godis-traditionen:

”God sed är förutom att gå rätt datum, dessutom att endast gå till hus som sätter ut en pumpa eller dylikt för att välkomna busiga barn”.

”Sen säga till barnen att respektera att dom bara får knacka och göra bus el godis där det lyser i farstun/hallen. En regel som gäller i USA”.

” Det provade vi ett år, fick skrubba fasaden lääääääääänge, som var nerkletad med ägg plus att kidsen (?) slängde typ ett tjog ägg ner i vår brevlåda. Så nej , det vågar vi inte längre,” skrev en annan som svar på uppmaningen att släcka alla lampor för att slippa.

Samtidigt menar andra att lite bus är något man får stå ut med:

”Herregud!!!!!! man har verkligen inget liv om man hakar upp sig på barn som busar 3 dagar om året”.

”Låt barnen ha sitt roliga! Sen är det väl vettigt att sluta ringa på innan 20 vilken dag det nu än är man väljer”

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Fortsatt stöd till föreningslivet

Nyheter "Ett tufft år med mycket inställa aktiviteter" För att fortsatt hjälpa föreningslivet har kultur- och fritidsnämnden beslutat att ge barn- och ungdomsföreningar aktivitetsstöd för aktiviteter på höstterminen 2020 baserat på antal aktiviteter...tisdag 19/1 11:40

Nu säljer Sollentunahem nästa etapp: 450 lägenheter i Häggvik och Tureberg

Nyheter Kommunen vill se en köpare med långsiktig vision I maj i fjol sålde Sollentunahem 541 lägenheter i Rotebro och Rotsunda. Nu är det dags för den andra försäljningsetappen av tre – då cirka 450 lägenheter i Häggvik och Tureberg ska säljas.tisdag 19/1 5:30

Kontrollen av trängseln i butiker har redan startat

Nyheter 30 tjänstemän på länsstyrelsen jobbar med tillsynen Första veckan med nya covid-19-lagen och länsstyrelsen har redan varit ute och kontrollerat att inte för många kunder släpps in i butikerna: "De har varit väl förberedda. Vi har sett väldigt många...måndag 18/1 16:17