”Fascinate har blivit Bromstens landmärke”

Det K-märkta graffitiverket Fascinate i Bromsten riskerar att gå i graven. Verkets skapare, filmaren Tarik Saleh, tycker det är synd att verket inte värdesätts mer. – Fascinate har blivit ett monument över 80-talets graffitiepok och ett landmärke för Bromsten. Bromsten är Fascinate, säger han.

  • Publicerad 14:30, 1 mar 2018

Först var det sagt att K-märkta Fascinate skulle bevaras och bli en del av den stora parken i nya Bromstensstaden. Men nu har exploateringskontoret kommit fram till att verket inte är barnsäkert nog, och att det skulle kosta för mycket att säkra upp det.

Fascinate målades 1989 av graffitikonstnärerna ”Circle” och ”Weird” och blev 2015 den första graffitimålningen i Sverige som K-märktes. I dag driver Circle tatueringsstudio i Sundbyberg och Weird är filmaren Tarik Saleh, vars senaste film ”The Nile Hilton incident” kammade hem fem guldbaggar i år. 

Han är uppvuxen i Bromsten och industriområdet där Fascinate målades var hans fritidsgård.

Det är inte första gången verket är hotat och Tarik Saleh säger att han personligen inte tar beskedet om exploateringskontorets inställning så hårt, men att det är ett hårt slag mot Bromsten.

Satt Bromsten på kartan

– Det har ju blivit ett monument för graffitieran under 80-talet och en av de få saker som Bromsten faktiskt är känt för. Jag har tänkt mycket på allt som händer i Västerort, med barn som skjuter på varandra och annat gatuvåld. Det känns som att samhället har vänt den delen av Stockholm ryggen och stadens inställning till Fascinate symboliserar att det inte är värt att bevara något som kommer från den delen, säger han.

Stadens argument för att riva Fascinate är att det blir för dyrt att säkra upp muren. Och att det är svårt att bevara målningen oavsett om man satsar på att göra muren barnsäker.

”Staden inser inte värdet”

Jakob Kimvall, lektor vid institutionen för kultur och estetik vid Stockholms universitet med fokus på graffiti och gatukonst, och engagerad i Fascinate, tycker det är synd att staden inte inser värdet av verket.

– Jag har fått uppgifter om att det skulle kosta 20 miljoner att bevara Fascinate. Hade det varit Carl Larsson som målat hade man satsat på att bevara. Tyvärr är inte alla insatta i att det är en av våra viktigaste filmskapare som står bakom verket. Men framför allt är det värt att bevara ur en kulturhistorisk aspekt, säger han.

Tarik Saleh tycker det är märkligt att de skulle kosta så mycket som 20 miljoner att bevara verket.

Det har med tiden blivit ett monument

– Det är nästan så jag har lust att utbilda mig inom byggbranschen för att bli insatt. Fascinate är kanske inte den snyggaste målning som gjorts, men med tiden har det blivit ett monument över en målning som överlevde nolltoleransen. Och monument brukar bevaras. När jag satt i styrelsen för Svenska Filminstitutet togs en stor del av budgeten till att digitalisera gamla filmer så att de bevarades.

Mitt i har försökt nå Stefan Hansson (S), ordförande i exploateringsnämnden och biträdande finansborgarråd, för en kommentar.