”Fantasy har tidigare haft lite ful-stämpel”

Marija Fischer Odén från Salem har varit insnöad på fantasy sedan tonåren. I sommar har hon gjort debut som författare i genren och nu ställer hon ut på Salems bibliotek. – Svensk fantasy har haft lite motvind för många gillar att läsa det på engelska. Men det kommer fler författare på svenska nu, säger hon.

  • Publicerad 05:23, 6 sep 2018

I början av sommaren gav Salembon Marija Fischer Odén ut debuten Två Hjärtat som är början på en trilogi inom genren nordic fantasy. Inspirationen kommer delvis från mötet med äldre människor som berättat om gammal folktro som oknytt, spökbegravningståg och vittror. Någon speciell framgångssaga på svenska språket har dock genren inte varit.

– Svensk fantasy har haft lite motvind för många gillar att läsa det på engelska. Men det kommer fler författare på svenska nu.

Vad har gjort att genren växer på svenska?

– Dels har vi Harry Potter förstås som lockat unga killar till läsning och som fått en del bibliotekarier att tänka att fantasy nog inte är så dumt ändå. Fantasy har haft lite ful-stämpel och har väl fortfarande delvis.

Salembon som är folkhögskolelärare till vardags fortsätter:

– Jag har läst litteraturvetenskap på universitetet och vet ju hur det snackas om genren. Men nu finns så mycket mer här som gjort att folk att fått upp ögonen för genren och inser att det finns mer än det som skrevs på 1940- och 50-talet, säger hon.

Marija Fischer Odén på release-festen på Mitt Forum i juni. Foto: Caspian Fischer Odén

I Tvåhjärtat  är det inte män som för historien framåt.

– Tjejerna är i förgrunden, och de bär på många sätt berättelsen. Jag är också väldigt nöjd med att ha lyft fram en tant i en genre där det ofta är de unga och vackra som får de viktiga rollerna, säger hon.

På lördag 8 september startar en utställning med illustrationer från boken på Salems bibliotek och den 13 september gör Marija Fischer Odén författarbesök här.

Fakta

Så beskriver författaren handlingen

”Boken handlar om sökandet efter ett förlorat barn, uråldrig magi som vaknar och gammalt, hederligt maktbegär. Den handlar också om rädslan för det främmande, revanschlusta, svek och lite om klimatförändringar.”

Boken ges ut på Undrentide förlag.

Den 13 september gör Marija Fischer Odén författarbesök på Salems bibliotek.

Mellan 8 september och 26 september håller Marija Fischer Odén och tecknaren Johan Wergeland utställningen ”Tvåhjärtat” med illustrationer från boken.

 

Visa merVisa mindre