Fantastiska Sundbyberg

Sundbyberg gick från bondgård till storstad på bara 100 år. Här har Sveriges första Coca-Cola flödat, den stora Atlantkabeln tillverkats och många av världens alla guldskivor tryckts. Lokaltidningen Mitt i besökte Sundbybergs museum för att lära sig om stadens fantastiska historia.

  • Publicerad 00:00, 25 nov 2014

I begynnelsen skapade Gud himmel och jord – och Sundbyberg. Ja, kanske inte riktigt, men det är lite den känslan man får efter ett besök på Sundbybergs museum på Fredsgatan.

Utifrån ter sig lokalerna tämligen anonyma, men väl inne bjuds besökaren på en riktig odyssé genom stadens historia.

– Här har vi försökt att samla allt som har med Sundbybergiana att göra. Det är föremål, livshistorier, dokument … och skelett och runstenar, säger Junior Lindgren, biträdande chef vid museet.

Tanken är att museet ska vara ett stadsmuseum, och utställningarna en exposé över Sumpans historia. Genom olika tidstypiskt inredda rum ledsagas vi genom historien.

I ett rum finner vi vikingakvinnan Hildur i en grav. Skelettet hittades i kvarteret Eken vid Landsvägen och är unikt. Hildur saknar nämligen händer.

– Först tänkte man att hon fått sina händer avhuggna för att hon var en tjuv, men på den tiden bar man också sina värdesaker knuta runt handlederna. Hon har troligtvis blivit rånad, berättar Junior Lindgren.

Mycket fokus ligger dock på Sundbybergs senaste 100 år, då staden genomgått en rekordartad förändring.

– Ingen annanstans har man gått så fort från jordbrukssamhälle till stad som här, menar Junior Lindgren och börjar rabbla upp milstolpar i stadens industrihistoria.

Här tillverkades till exempel den första Atlantkabeln, som än ligger kvar på havets botten.

Även fotogenköket Svea, som sålts i miljoner exemplar världen över, såg dagens ljus i Sundbyberg, närmare bestämt i Signal­fabriken.

– Reser man i Asien kan man fortfarande hitta gamla Sveakök som används, säger Junior Lindgren.

Även allsköns ädla och oädla drycker har flödat i Sundbyberg. Här startade till exempel Sveriges första tillverkning av Coca-Cola på licens på bryggeriet Tre Kronor 1953.

Sumpans brännerier såg också till att staden var höljd i spritens dimmor. Då det begav sig ansågs spriten som kom härifrån vara något alldeles särskilt.

– ”Spriten är starkare i Sundbyberg” sa man då. Folk åkte till Sundbyberg och vandrade från Solna för att handla, säger Junior Lindgren.

Faktum är att stadens många ölkaféer, leriga gator och inmutningar där folk sökte efter silver gav Sundbyberg smeknamnet Sveriges Klondike vid förra sekelskiftet.

Guldruschen avtog dock rätt snabbt.

– Folk sökte äventyr och drogs med, men det var bara en gubbe som hittade så mycket silver att han i alla fall fick sin brunn betald.

Dock har det funnits annat som glittrat som guld i Sumpan. Här har en stor del av världens alla guldskivor, som tilldelas artister som sålt en viss mängd skivor, tryckts hos företaget Alfa Tolex.

Annan populärkultur som varit stor är bio. Som mest fanns det sex biografer i staden: Scala, Teaterbion, Röda Bio, Folkets Bio, Unga Örnars Bio och Bristol.

– Vi har faktiskt planer på att ha en egen bio här. Det jobbar vi på.

Fakta

Ett moln av väldoft

Utanför museet står en stor flaskskulptur som påminner om stadens väldoftande historia.

I augusti 1944 upplät staden ett bergrum på Fredsgatan 13 till parfym­fabriken 4711 att förvara ett antal kärl med dyrbara ­essenser.

Vid inlastningen råkade ett av kärlen krossas och en ljuvlig doft kändes i industri­staden en lång tid framöver.

Visa merVisa mindre

Fakta

Mer att se i Solna och Sundbyberg

Statarmuseet, Överjärva gård.

Solna hembygdsmuseum, Råsunda.

Olle Olsson Hagalundsmuseet, och Sadelmakare Öbergs hus, Hagalund.

Haga parkmuseum, Haga.

Gustaf III:s paviljong, Haga.

Ulriksdals slott och orangeriet.

Carl Malmstens hus, Bergshamra.

Medicinhistoriska museets ­vänner, Karolinska.

Det Nya Museet, Sundbyberg.

Konsthallen, Marabouparken, Sundbyberg.

Visa merVisa mindre