Familj i Helenelund slåss om att bli den starkaste i Sverige

Sju familjer gör upp i nya SVT-satsningen ”Sveriges starkaste familj”. En av dem är familjen Flores från Helenelund. Från den 6 september kan du se dem möta fysiska utmaningar och mentala prövningar i den jämtländska vildmarken, på bästa sändningstid: Söndagar klockan 20.00.

  • Publicerad 11:22, 27 aug 2020

– Det var ett stort äventyr. Tufft, men också jätteroligt, säger Barbara Flores, mamma till sönerna Lazaro, 18 år, och Frank 17 år.

Hur det kom sig att familjen kom med i programmet vet hon inte.

– Produktionsbolaget tog kontakt med oss och de visste att vi alla tränar jättemycket och att jag engagerar mig mycket i pojkarnas idrott, säger hon.

Kusin kom med i familjen

Eftersom Barbara är ensamstående frågade TV-teamet om hon kände någon som kunde bli lagets fjärde medlem. Hon tänkte direkt på sin kusin, Damián Mederos.

– Han tränar också mycket, är gruppträningsinstruktör och PT på Friskis&Svettis, och har dessutom varit delaktig i barnens uppfostran.

Barbara tvekade lite

Damián ställde upp, och även Lazaro och Frank tyckte att familjen skulle ta chansen. Bara Barbara tvekade.

– Jag hade gått in i väggen 2017 och kommit tillbaka från det 2019 så jag var osäker. Jag är ju 54 år också, äldst av alla i programmet tror jag, och inte 20 längre, säger Barbara.

Pops och Kallur

Så småningom gick Barbara med på att tacka ja, utan att veta exakt till vad.

Det visade sig att det handlade om SVT:s nya stora söndagsunderhållning ”Sveriges starkaste familj”, med André Pops som programledare tillsammans med tidigare friidrottsstjärnan Sanna Kallur.

Blåst och kyla i Åre

Sju familjer, alla med två vuxna och två tonåringar, tävlar om titeln och det gäller inte bara att besegra sina motståndare utan också att bemästra Årefjällens branta sluttningar, blåst och kyla.

Sönerna hade erfarenhet av fjäll- och friluftsliv sedan tidigare, och mamma Barbara har varit med i fjällen – men då har hon inte åkt skidor utan bara sprungit, berättar hon. Foto: SVT

Familjerna i programmet sover utomhus i tält och tävlingarna består bland annat av att springa i djup snö med tunga vikter, dra ett terrängfordon eller fjällvandra med tung packning.

Krävs sammanhållning

Men enbart fysisk styrka skulle inte räcka.

– Det handlar Inte bara om vem som är snabbast uppför berget utan vi ställer krav på familjens sammanhållning och hur man stöttar varandra, har Sanna Kallur sagt till TT.

Familjen Flores kämpar tillsammans i snön på Årefjället när programmet spelades in i våras. Foto: SVT

”Familjestyrka!”

Eller som Barbara Flores uttrycker det:

– Fysisk styrka, mental styrka – och familjestyrka!

Hur gick det för er då?

– Det får du se i programmet!

Tror du att ni kommer att bli igenkända i hela Sollentuna snart?

– Det kan hända, men det jag hoppas är att fler börjar lägga mer tid på sina barn. Det kan vara jobbigt och det kan ta mycket tid och pengar, men det är det värt – det är det bästa man kan göra för sina barn.

Fakta

Familjen Flores från Helenelund

Barbara, 54 år: Danspedagog, leder dansträningspass, Zumbainstruktör som har lett pass överallt i Stockholms län.

Lazaro, 18 år: Målvakt i både ishockey och fotboll sedan 8-årsåldern. Spelade tills nyligen ishockey i Nynäshamns HC:s J20-lag, men prioriterar nu fotbollen där han spelar för Vasalunds IF i U19-Allsvenskan.

Frank, 17 år: Har också spelat både ishockey och fotboll, men satsar nu allt på hockeyn där han är forward och spelar för Lidingö Vikings i J18 Elit.

Barbaras kusin Damián, 52 år: PT och grupp- och styrketräningsinstruktör på Friskis&Svettis.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

I dag öppnar idrottshallarna och snart även biblioteken

Nyheter Allt fler verksamheter i Sollentuna öppnar på nytt Efter regeringens presskonferens i torsdags kan en del restriktioner lättas och Sollentuna kommun öppnar flera verksamheter som tidigare varit stängda. Bland annat blir det grönt ljus för organiserad...måndag 25/1 6:40

Nu öppnar Väsjöbacken

Nyheter En stavlängds avstånd gäller Klockan 16.00 i dag öppnar Växjöbacken för säsongen. Det blir en del coronaanpassningar i backen, bland annat kommer det att finnas begränsat med utrymmen inomhus så tänk på att klä er ordentligt.måndag 25/1 5:30

Delvis fjärrundervisning på gymnasiet i nästa vecka

Nyheter Beslutet togs efter dialog med regionens smittskydd I torsdags meddelade regeringen att gymnasierna ska bedriva en kombination av fjärr- och närundervisning. Från och med i morgon, den 25 januari, är det därför delvis fjärrundervisning som gäller på...söndag 24/1 13:38