Ninja Thybergs debut Pleasure är ett av tipsen som filmstockholm vill ge till fastighetsborgarrådet Dennis Wedin Foto: Plattform produktion/ Pressbild Moderaterna

Experter hjälper Dennis Wedin (M) se svenska filmer med nya ögon

Förra några veckor sedan dissade han Bond. Nyligen påstod även stockholmspolitikern Dennis Wedin (M) att det inte gjorts några bra svenska filmer sedan 1999. Vi bad experter hjälpa honom hitta några nya goda exempel.

  • Publicerad 10:15, 17 okt 2021

1999 släpptes filmen Tomten är far till alla barnen. En bra svensk film enligt stadens fastighetsborgarråd Dennis Wedin (M) som nyligen varit med i kulturprogrammet Cyklopernas land i SVT.

I programmet meddelar han också att det att det inte gjorts någon bra svensk film sedan dess.

Mitt i bad tre lokala filmprofiler att tipsa Dennis om tre rullar som kanske kan inspirera honom till att få upp ögonen för svenska filmer som gjorts den här sidan om 200-talet.

Rakel Wärmländer Foto: Privat

Rakel Wärmländer, skådespelerska & manusförfattare aktuell med den egenskrivna serien Limbo som ska visas på Viaplay.

"Om han gillar tomtefilmer kan jag tipsa om En underbar jävla jul. Annars finns ju till exempel Charter (Amanda Kernell), The Square och Turist, (båda av Ruben Östlund) eller Goliat (Peter Grönlund) och Gräns (Ali Abbasi)"

Reds anm: Julfilmen kanske är en bra början, för att senare gå på de lite mer utmanande berättelserna.

Jacob Abrahamsson Foto: Christoffer Blanck

Jakob Abrahamsson, driver biografen Capitol i Vasastan och är vd för Nonstop entertainment. Som biografentreprenör är man ju extra aktuell när restriktionerna släppt.

Hans tre tips är Apflickorna av Lisa Ashan, Om våld av Göran Olsson och Låt den rätte komma in, vampyrfilmen av Tomas Alfredson.

Reds anm: Inga tomtar, men väl lite övernaturliga inslag.

Bea Karlsson Foto: Carla Orrego Veliz

Bea Karlsso på Stockholm filmfestivals programavdelning är aktuell med filmfestivalen som drar igång i början av november. Hon vill hjälpa fastighetsborgarrådet genom att tipsa om följande filmer:

Pleasure, Ninja Thyberg och Återträffen, Annan Odell och Snabba Cash, Daniel Espinosa.

Reds anm: Vi tycker Daniel ska börja med Snabba Cash. Pleasure är så långt som man kan komma från Tomten är far till alla barnen men en film som det kommer att snackas om långt framöver - bra att se om man vill hänga med helt enkelt.