Återbruk. Sy kuddar av gamla klänningar och använd det du redan har. Pyramiden är illustrera av Sarah Lazarovic med översättning av Mia Wolkert Foto: Mostphotos/Jonas Sveningsson

Expertens tips: Så inreder du klimatsmart

Vill du uppdatera hemmet utan att köpa allting nytt? Vi bad inredaren Isabelle McAllister om hållbara tips.

  • Publicerad 19:00, 5 nov 2019

För några veckor sedan hölls Bo & byggmässan i Älvsjö. På plats var inredaren Isabelle McAllister, känd bland annat från tv-programmet Äntligen hemma. Under mässan föreläste hon om hur man inreder hållbart – hur kan vi göra trivsamt hemma och samtidigt vara snälla mot miljön? Här är hennes konkreta tips på hur du får ett klimatsmart hem.

1. Ifrågasätt

Jag tror vi måste bli bättre på att ifrågasätta våra inköp. Ställa oss frågan behöver jag det här, istället för vill jag ha den här? Sedan tänka i flera steg. Måste jag köpa den på en gång eller kan jag sova på saken, är det fortfarande lika lockande då? Sedan se över var produkten är gjord, av vem, hur, vad är det för material? Hur transporteras varan till affären jag köper den av?

Hur kommer den se ut om 1 år, 5 år, 10 år? Åldras den med värdighet, och vad gör jag med den sedan? Kan den återvinnas, säljas vidare och så vidare. Egentligen behöver vi ställa oss dessa frågor vid varje inköp vi gör – från mat till kläder och heminredning.

2. Tänk efter

Det finns så mycket (fint) att köpa och nästan allt är för billigt. Med det menar jag att någon annan får betala i form av dålig lön eller utsläpp i naturen. Köpa något nytt bör inte vara första steget. Utan se till vad du redan har hemma, kan du låna av någon annan, byta, köpa second hand, göra själv eller till sist köpa. (se illustration) 

Färg. Måla om en vägg med miljövänlig färg innan du byter ut en hel inredning, tipsar Isabelle McAllister. Foto: Pexels

3. Utbilda dig

Ta några minuter och lär dig mer om olika miljömärkningar och certifikat, då blir det lättare att göra bättre val.

4. Energismart

Se över dina energi-val om du behöver köpa nytt. Är lamporna led, har jag tätat mina fönster, hur mycket vatten släpper duschmunstycket ut? Hur energisnåla är mina vitvaror? Det finns hjälp som till exempel termostaten Ngenic som reglerar el och värme på ett smart sätt.

5. Små förändringar

Lägg tid på att vårda det du har, och ska du förändra så gör mindre förändringar. Kanske bättre att måla om en fondvägg med miljövänlig färg än att byta ut bohaget, eller sy kuddar av gamla kläder – klänningar brukar ha fina och unika mönster.