Evelina blir årets artist på Pridefestivalen

Evelina Olsén från Värmdö blir Stockholm Prides officiella artist med låten ”Kärleken är vi” som släpps nu på fredag. – Det är ett fantastiskt och ärofyllt uppdrag, berättar hon för Mitt i.

  • Publicerad 17:28, 30 jun 2016

Evelina Olséns barndom på Värmdö är ingen tyst historia. Med pappa som musiker och mamma som gammal dansare visste hon tidigt vad som skulle bli hennes kall.

– Det spelades alltid musik hemma, och jag sysslade med musik redan som barn. Min bror blev också musiker, så vi är nästan lite av en von Trapp-familj, säger Evelina och skrattar.

Efter några år av kringflyttande i landet flyttade hon hem till Gustavsberg för två år sedan. Där bor hon nu tillsammans med sin fru Sofie och sin franska bulldog Ringo. När hon inte turnerar trivs hon framför solnedgången i hamnen eller hos släktingarna i Bodö på norra Värmdö.

– Jag lever ett turnerande liv så därför älskar jag att komma hem till skärgården, till lugnet och havet.

Hon har sjungit bakom Sveriges största artister men nu tar hon ett steg fram i rampljuset när hon blir Stockholm Prides officiella artist med låten ”Kärleken är vi”.

– Det är framför allt en kärlekshyllning till min fru, men den är också en uppmaning till alla att våga ta klivet ut och vara den man vill vara.

Historien bakom låten tar sin början en kväll hemma hos författaren och vännen Camilla Läckberg.

– Vi hade bestämt att vi skulle skriva en låt om min historia, hon skrev texten och jag musiken tillsammans med två andra låtskrivare. Jag har levt i långa relationer med män tidigare, men det var någonting som blommade ut när jag träffade min nuvarande fru på Pride för fem år sedan. Den handlar om att jag vågade kasta mig ut ur mitt inrutade liv och leva det liv jag vill leva.

De skickade in låten till Stockholm Prides styrelse och de gillade den. Så pass mycket att de valde att titulera Evelina som festivalens officiella artist.

– Det är ett fantastiskt och ärofyllt uppdrag. Det finns ingen bättre plats att framföra den här låten på än Pridefestivalen.

Hur är det ställt med HBTQ-frågor på Värmdö?

– Jag tycker i regel att det alltid kan göras mer. Vi måste ständigt sträva mot mer acceptans och mot en värld där det är självklart att människor ska få leva med vem man vill, säger Evelina Olsén.

Låten ”Kärleken är vi” släpps på fredag.