Ian Haugland, John Levén, Joey Tempest, John Norum och Mic Michaeli i Europe blev hedrade. Foto: Melina Reid

Europe vill ha eget Mount Rushmore i Väsby

Idag valdes Upplands Väsbys egna rockikoner Europe in i Swedish Music Hall of Fame. Trots den hedrande utmärkelsen ser bandet inte något slut och vill gärna få ett minnesmärke i Upplands Väsby i framtiden – ett eget Mount Rushmore.

  • Publicerad 18:41, 3 maj 2018

1979 bildades Europe, då under namnet Force, i Upplands Väsby. Idag, nästan 30 år och ett oberäkneligt antal framgångar senare, valdes Ian Haugland, John Norum, Mic Michaeli, John Levén och sångaren Joey Tempest in i den svenska musikhistoriens finrum – Swedish Music Hall of Fame.

– Det är en ära. Det är fantastiskt att fem killar från Väsby ramlar in i etablissemanget på det här sättet, säger Joey Tempest.

Trots att bandet har 30 år på nacken har de inga planer på att lägga av. Tvärtom. Senaste plattan ”Walk the Earth”, det elfte i raden, kom förra året och bandet ska precis ut på världsturné med sikte på Indonesien och Australien närmast. Nästa skiva lär släppas omkring år 2021.

– Vi tycker nog själva att vi gör de mest intressanta plattorna just nu. Vi har blivit intresserade av många aspekter av musiken. Vi är på en resa, säger Joey Tempest.

Vi ville bli en del av det stora rockuniversumet

Ian Haugland, trummis

Men allt började när de bara var 14-15 år gamla i Upplands Väsby. Joey Tempest och John Norum hade sett varandra spela på olika platser i Väsby innan de träffade varandra och bildade ”Force”, tillsammans med de andra.

Joey Tempest och John Norum i Väsby 2012. Foto: Chris Anderson

– Det börjar med att man har samma drömmar. Vi tog tåget från stationen in till Hovet och såg band som ”Rainbow” och ”Thin Lizzy” och visste att vi också ville bli turnerande musiker, berättar Joey Tempest.

– Vi ville bli en del av det stora rockuniversumet, fyller trummisen Ian Haugland i.

Besöker ni Upplands Väsby någonting nuförtiden?

– Ja, mina föräldrar och min bror bor kvar, så jag åker och hälsar på dem ganska ofta, säger Joey Tempest.

En som har lite svårare att hitta i uppväxtorten idag är basisten John Levén.

– Jag är där ganska sällan, men jag var där för några veckor sedan. Jag skulle hjälpa en kompis att flytta, men jag körde vilse direkt. Allt är så nytt och ombyggt.

Mount Rushmore National Memorial i Keystone, South Dakota. Europe vill gärna se något liknande i Väsby. Foto: Mostphotos

Vill ha eget Mount Rushmore vid Vilundavallen

De senaste åren har det talats om att det ska byggas ett minnesmonument av bandet i hemorten. De vet själva inte så mycket om det, men om det blir av ser de gärna att det blir av det grandiosa slaget.

– De borde göra ett nytt Mount Rushmore, skämtar John Norum.

– Ja! Grusansikten vid Vilundavallen! Precis som ”Deep Purple In Rock”! Nu snackar vi, skrattar Joey Tempest.