Ernst Billgren har bytt liv

Ernst Billgren har bytt liv med ny fru, ny lägenhet och en ny stil i konsten. Numera heter han ­Wilhelm von Kröckert. Han har flyttat in i Zorns gamla lägenhet på 190 kvadrat – och är nygift med den 26 år yngre Julia Billgren.

  • Publicerad 00:00, 17 mar 2015

Sedan något år bor Ernst Billgren, alias Wilhelm von Kröckert, i Anders Zorns gamla konstnärslägenhet på Söder – med strålande sjöutsikt över Stockholms inlopp.

När Ernst och hustrun Julia Billgren flyttade in hade original­detaljer sågats bort och lägenheten var målad i glada plastfärger. Nu har Ernst återställt den och på väggen sitter en tidstypisk mörkgrön mönstrad tapet.

I en hörna i arbetsrummet hade Zorn sin dusch. Än i dag finns mörka fuktskadade strimmor i trägolvet. Efter Zorn har lägenheten bebotts av andra konstnärer, bland annat av Evert Taube.

Ernst Billgren ställer sig vid ett fönster med utsikt mot Stads­huset.

– Grannen under har bott i huset i 40 år. Han berättade att när Evert Taube bodde här stod han på den här fläcken och skrev ”Se hela Uppland står i lågor” efter ett besök på krogen.

I ett skåp lär Astri Taube ha hittat en massa tombuteljer och då svarade Evert förstås: ”Det är den där jäkla Zorn”.

Stadsholmen, som äger och förvaltar hus med antikvariska värden i Stockholm, frågade Ernst om han ville ha lägenheten.

– Jag vet att de frågade ganska många innan de frågade mig. Det skulle ju bo en konstnär här och de har inga pengar.

Någon sa att hyran ligger på 20 000?

– Jag vet inte. Jag har aldrig betalat en räkning. Det är det folk som gör. Jag är så dålig på sådant och skulle bli så förskräckt om jag såg vad saker kostade.

Själv kallar han de 190 kvadraten för ”studentboende”.

– Julia som haft studentboende, håller inte med. Men min tidigare ateljé var på 360 kvadrat och lägenheten på 220 kvadrat, så jag har gått från sex rum till ett studentboende.

I den nya ateljén, på 15 kvadrat, har Ernst skaffat sitt livs första staffli. Han har också helt bytt stil. På de nya målningarna syns inte enda räv eller and. I stället är motiven hus och kvinnor med inspiration från tv- och dataspel.

Nyligen blev det också stora rubriker sedan det framkom att han bytt namn – till Wilhelm von Kröckert. Ernst säger att namnbytet får honom att identifiera sig med någon annan.

– Det är spännande att ställa upp ett nytt scenario och se vad det leder till.

Du presenterade dig som Ernst. Men vill du kallas Wilhelm von Kröckert?

– För mig är det inte viktigt vad andra kallar mig, utan vad jag själv kallar mig. Folk får gärna fortsätta kalla mig Ernst, om det är lättare. Eller Tomas. För mig är detta ett konstnärligt projekt.

Hans mamma Wilhelmine kom till Sverige sedan hennes pappa stupat som soldat i Tyskland. Som hushållerska i en fin familj blev hon med barn med herrn i huset. Sonen döptes till Ernst Wilhelm von Kröckert. När Ernst var fem år träffade hon en bilmekaniker i Farsta och de bytte till Billgren.

Kommer du byta namn juridiskt?

– Jo då. Det finns inga von Kröckert kvar. Jag är sista killen i släkten. Men nu har jag flygbiljetter som jag väntar in och då måste namnen stämma.

För fyra månader sedan gifte sig Ernst Billgren och Julia, och de planerar att byta namn samtidigt.

Hur påverkar Julia dig?

– Det kanske bidrar till att mycket är nytt? Hon har studerat konsthistoria i många år och har väldigt gott omdöme, så jag frågar gärna henne till råds vad gäller färger ­eller form.

Jag har aldrig ­betalat en räkning. Jag är så dålig på sådant och skulle bli så ­förskräckt om jag såg vad saker ­kostade.

Fakta

Billgren blir von Kröckert

Namn: Ernst Billgren/Wilhelm von Kröckert.

Ålder: 57 år.

Yrke: Konstnär.

Familj: Hustru Julia Billgren, 31. Barnen Elsa, Sigge och Andrea.

Bor: Konstnärslägenhet med sjöutsikt på Södermalm .

Aktuell: Byter namn. Ställer ut som Wilhelm von Kröckert på Lars Bohman gallery den 28 mars–3 maj.

Om åldersskillnaden mellan honom och hustrun: ”Om någon är den vuxne är det hon. Min förra fru var äldre och då hade folk åsikter om att hon var fem, sex år äldre. Då var jag 24 eller något.”

Visa merVisa mindre