En sprätt i knästrumpor

Ett slumpartat butiks­besök fick Ingemar Albertsson att 60 år gammal byta stil. Från reklamare till den stilmedvetna bloggaren Vintagemannen. – Jag klev in som en svart labrador och kom ut som en gentleman.

  • Publicerad 16:35, 24 nov 2016

Ingemar Albertsson, som bloggar och instagrammar under sitt alias Vintagemannen, öppnar dörren till lägen­heten från 1938 på Gärdet. Där inne ljuder Glenn Millers orkester från den gamla radion som han själv har byggt om.

– Den spelar från Spotify, säger Ingemar nöjt och visar oss den gamla elektroniken som nu ligger i en papperspåse.

I dag är han klädd i en festlig 30-40-talsoutfit: mörkblå kavaj med ljusa benknappar, kritstrecksrandiga byxor, skjorta med löskrage, färggrann slips, på fötterna ett par klassiska tvåfärgade spectators från Church och inunder givetvis ett par knästrumpor.

Fakta

Gillar att blanda både årtionden och stilar

Namn: Ingemar Albertsson.

Ålder: 66 år.

Familj: Hustrun Anne-Marie Lindstedt.

Bor: Östermalm.

Gör: Jobbar deltid som konsult och bloggar och ­instagrammar under namnet Vintagemannen.

Favoritplagg: Tweed­kavajen.

Favoritårtal: 1930- och 1950-talet. ”Det är klassiskt skuret manligt och fantasi

i tyger och färger. Jag gillar att blanda årtionden och stilar.”

Stilförebilder: Cary Grant och Fred Astaire

Visa merVisa mindre

Ingemar besöker stans vintagehandlare så pass ofta att han kan kliva in i de flesta butiker med orden:

– Har du fått in något nytt? Överraska mig!

Genom åren har han haft många olika stilar. Under slutet av 60-talet bar han vida byxor och hatt, på 70-talet var det manchester, jeans och batiktröjor som gällde och på 80-talet när han jobbade på reklambyrå matchades dyra stickade tröjor från Biblioteksgatans butiker med skjorta och fluga. Sedan övergick han till svarta jeans, t-shirt och kraglös kavaj.

– Förut var jag en snobb, nu har jag blivit en sprätt, säger Ingemar Albertsson och skrattar.

Första fröet till hans nuvarande stil såddes för snart sex år sedan när han och nyblivna frun Ann-Marie Lindstedt besökte utställningen Dandy på Nordiska museet. Besökarna skulle rösta på den skyltdocka som bäst speglade en modern dandy. Dockan som paret röstade på var klädd som en engelsk gentleman och det var Christian Quaglia, ägaren av Herr Judit, som låg bakom den.

Några veckor senare när paret promenerade på Sibyllegatan fick de syn på Quaglias second handbutik och bestämde sig för att kika in. Det slutade med att Ingemar köpte en hel outfit med rock, halsduk och hatt.

– Jag klev in med en svart labrador och kom ut med en gentleman, sa min fru, berättar han.

Fritidsklädseln består av tweedkostym med golfbyxor, knästrumpor och hatt.

Sedan dess har intresset, som han delar med sin fru, bara växt och blivit till en allvarligt menad hobby som Ingemar beskriver det. I hemmet finns såväl stilböcker som postorderkataloger från olika årtal. Han är noga med att poängtera att det finns en viktig skillnad mellan second hand och vintage.

– Second hand är allt som någon annan har haft förut. Vintage är kvalitetsplagg från en god årgång.

Tidigare hade han en liknande fascination för mattor. Det slutade med att han startade en mattbutik som även blev ett antikvariat eftersom han med åren samlat på sig så många böcker om mattor.

– Det var ett sätt att finansiera mitt missbruk, säger Ingemar och lutar sig tillbaka i den bruna fåtöljen.

Vintageintresset är inte heller billigt. Plaggen kostar såklart mindre än vad de hade gjort i en vanlig butik, men samtidigt lägger Ingemar mycket pengar på att modifiera dem. I garderoben har han bland annat ett trettiotal kostymer, lika många udda kavajer, fyrtio par långbyxor, uppemot tvåhundra slipsar – och två lådor fulla av knästrumpor.

– Det finns en sak man aldrig får visa­ och det är hud mellan sko och byxa. En gentleman bär alltid knästrumpor.