En ny ”Stockholmsnatt”

Med filmer som ”G” och ”Stockholmsnatt” i bagaget satsar nu regissören Staffan Hildebrand på ett nytt filmprojekt. Den här gången ska han skildra livet utmed röda linjen. Till sin hjälp har han ungdomar från Alby och Norsborg.

  • Publicerad 16:15, 31 aug 2015

Sedan april i år har Staffan Hildebrand två lägenheter. En i centrala Stockholm och en i Alby. Den i Alby har han fått låna av Botkyrkabyggen genom ABF i Botkyrka för att ha en bas för sitt arbete med sitt nya filmprojekt ”Rötterna från röda”.

– Jag har lyssnat på ungdomar i Norsborg och Alby som har berättat vad de varit med om, hur de försöker få jobb, har det i skolan, alla möjliga berättelser. Ur de berättelserna växer själva historien, säger Staffan Hildebrand.

Filmen ska handla om en muslimsk tjej från Alby som läser en medieutbildning på ett gymnasium inne i stan. Som slutprojekt ska hon tillsammans med en klasskompis, en kille som är uppvuxen i innerstan, göra en dokumentärfilm på temat integration.

– I storyn ska de lista ut vad integration är, och de kommer att röra sig utmed röda linjen. De ska göra den resan så att man ser de kontrasterna som finns. Alby, Aspudden, Karlaplan och Mariatorget är mycket olika. Det har jag tänkt skildra.

Idén till filmen föddes när Staffan Hildebrand såg bilderna från bilbränderna i Botkyrka och Husby, vilket påminde honom om kravallerna i Kungsträdgården 1987. Därefter började han göra research och läsa artiklar om händelserna och märkte då att ungdomarnas röst saknades. Ingen frågade vad de unga i områdena tyckte och tänkte.

För att ta reda på det började Staffan Hildebrand, med hjälp av ABF i Botkyrka, att träffa flera ungdomar på fritidsgården i Alby under några tillfällen, där han frågade dem om deras tankar och lät dem berätta sina historier. Han har även träffat ungdomar i Norsborg, på Musikhuset. Ungdomarna får också vara med och forma manuset till filmen och flera kommer att synas på vita duken när den är klar.

– Vi har inte bestämt några roller än, inte ens huvudrollsinnehavaren. Men flera ungdomar från Alby kommer att vara med på ett eller annat sätt, säger Staffan Hildebrand.

Under hösten kommer arbetet med filmen att intensifieras och förhoppning är att kunna filma under sommaren. När filmen väl är klar tänker Staffan Hildebrand åka runt i Sverige och visa filmen och diskutera integration, på samma sätt som han gjorde efter att ”Stockholmsnatt” var klar.

– Jag vill att filmen ska bli en braständare för den debatten. Hur ska vi göra för att få ett integrerat samhälle? säger han.