I Chamottehusets bottenvåning finns Göran Olséns keramikugnar som han själv renoverat och moderniserat. I den här står keramik av konstnären Eva Göransson. Foto: Kenny Bengtsson

En keramikens välgörare

Med egenbyggda ateljéer och renoverade ­keramikugnar har Göran ­Olsén lockat många namnkunniga konstnärer till Gustavsberg. – Vad skulle vi göra ­utan Göran? Vi är jätte­beroende av honom, säger keramikern Carina Seth Andersson.

  • Publicerad 17:01, 23 mar 2014

Hon har just tömt sin ugn. Den färska keramiken består av krukor för Svenskt tenn och ljuslyktor till Hotell Skeppsholmen.

Carina Seth Andersson vill alltid ha samma keramikugn.

– Då vet jag precis hur bränningen tar, och så vet jag att mina krukor alltid får plats.

Ugnarna står på bottenvåningen i den gamla fabriksbyggnaden i rött tegel, även kallad Chamottehuset.

Några är privatägda men väldigt många är inköpta och renoverade av Göran Olsén.

Vi har följt med honom på en guidad tur i de konstnärslokaler och ateljéer som han delvis byggt upp själv – från ingenting. På plan tre i samma hus har han skapat ett 30-tal ateljéer.

– Ugnar är personligheter. De blir som en kompis till konstnären, säger han.

Carina Seth Larsson är en av många konstnärer som lovordar hans arbete.

– Men vi är lite oroliga: Hur länge ska Göran orka?

Göran Olsén är ursprungligen elektriker och har bland annat chefat för Gustavsbergs elverk. Men sedan många år är han spindeln i nätet för många av Gustavsbergs konstnärer.

Han har själv förvandlat utblåsta och halvt förfallna fabrikslokaler till ateljéer med fantastiskt ljusinflöde. Vi tittar in i en ateljé i ett hörnrum med stora fabriksfönster. Sikten är dock något begränsad. Behöver fönstren tvättas?

– Det har rykt så mycket svavel på fönstren genom åren att de inte går att göra rena, säger Göran ­Olsén.

Brännugnarna är hjärtat i den keramiska verksamheten. Göran Olsén har både renoverat dem och moderniserat deras elektroniska system. Ett jobb som kräver en rutinerad elektriker.

– En del ugnar har jag köpt från terapi- och ålderdomshem, en del från konstnärer. Där är till exempel Lisa Larssons gamla ugn, säger han och pekar på en medelstor ugn där förmodligen många välkända skulpturer blivit till.

Med sitt arbete har Göran Olsén lockat både konstnärselit och entusiastiska amatörer till Gustavsberg. Bland amatörerna finns läkare som har drejningen som avkoppling.

Ofta blir hans arbetsdagar långa.

– Det är tufft att leva på konsten och många konstnärer kommer hit efter sina ordinarie jobb. Först vid 17-tiden börjar ugnarna tändas. Och en del konstnärer är här hela natten.

Göran Olsén har sitt kontor i Hänkelhuset. Här har han också byggt ett tiotal ateljéer. Det är han som har döpt om byggnaden som tidigare kallades Verkstadshuset.

– På det övre våningsplanet satt damer och satte öron, som man kallade hänklar, på kopparna.

Hans engagemang för ateljéer och keramikugnar började 1991.

– Åtta nyexaminerade Konstfackelever från Keramik och glas frågade om jag kunde tänka mig att hjälpa till att bygga upp en hytta på Fjäderholmarna. Eftersom det ingår mycket el i en glashytta tackade jag ja.

Arbetet på Fjärderholmarna blev starten för hans mångåriga engagemang för ateljéer och ugnar.

– Konstnärerna från Fjäderholmarna ville gärna hyra något i G-studiohuset i fabriksområdet i Gustavsberg som förut hyst många kända konstnärer. Det gick att ordna, och några är kvar än i dag.

Göran Olsén har fyllt 78 år och åldern börjar ta ut sin rätt. Men han har ett knep för att orka med.

Vi får titta in i rummet bakom kontoret. Där finns en stor samling vinylskivor, och en bekväm fåtölj.

– Där lyssnar jag på musik och hämtar ny kraft.

Ugnar är personligheter. De blir som en kompis till konstnären.Göran Olsén

Fakta

Kom till Gustavsberg från Värmland 1947

Namn: Göran Olsén.

Ålder: 78 år.

Bor: Gustavsberg.

Inflyttad: Kom till Gustavsberg från Värmland 1947.

Tidigare arbete: Började jobba vid Gustavsbergs fabriker på 1950-talet. Chef för Gustavsbergs fabrikers elavdelning och för Gustavsbergs Elverk.

Yrke: Driver ateljéer och ugnar som han hyr ut, och hjälper konstnärerna med teknisk support.

Aktuell: Har utsetts till Årets Gustavsbergare 2013 av hembygdsföreningen Gustavsbergs vänner.

Visa merVisa mindre