”Jag är väldigt fåfäng, för att vara kille. Men det är väl en artistgrej också, de flesta i den här branschen är nog ganska fåfänga.” Foto: Arkiv/Mitt i

En allvarligare Di Leva

Ingen kaftan, inget kärleksbudskap. När ­Thomas Di Leva släpper singel är budskapet ­dystrare än någonsin. – Just nu känner jag en väldig hopplöshet.

  • Publicerad 14:28, 4 maj 2015

Den som tror att Thomas Di Leva svävar omkring bland molnen tror fel. Han stegar in i kostym och Zlatan-frisyr och packar upp en laptop. Han vill lägga upp en länk till sin nya video innan han pratar om nya singeln ”Ord och inga visor”.

Det är en mörk historia med textrader som ”Snart så finns ingenting kvar/ Av det vi en gång var/ Bara ruiner och sand i en öken av hat/ Tänker tillbaks på en tid /Då allting fick växa här/ Nu är det alla mot alla tills allting tar slut.”

– Det är ju så man känner när man läser nyheterna. Det är terrorism, miljöförstörelse, allt som pågår i Afrika. Eller den höga arbetslösheten i Europa, det går ju knappt att föreställa sig alla tragedier. Det var inte läge att komma med en ”Vi har bara varandra” ­eller en ”Everyone is Jesus”.

Fast Thomas Di Leva skrev faktiskt en positivare låt ungefär samtidigt. Sedan frågade han sina fans på Facebook vilken han skulle släppa först och de flesta röstade på den sorgliga.

– Det säger väl en del om vår tid. Alla tycker att det känns himla jobbigt just nu.

Överlag handlar mycket om sociala medier, datorer och hemsidor i Thomas Di Levas liv. Han går ofta på webbinarier – seminarier via nätet – och har lärt sig att bygga hemsidor. Förra veckan gav han en konsert via internet där han dessutom svarade på lyssnarnas e-postade frågor.

Att vara tillgänglig via sociala medier är förstås en fördel för en artist. Och ett problem.

– Jag har varit för dålig på att sätta gränser och stänga av och säga nej. Men min fru brukar påminna mig om att jag inte kan vara tillgänglig hela tiden.

Den närmaste framtiden kan publiken vänta sig fler singlar av Thomas Di Leva, men inget album.

– Det blir kanske ett album så småningom, men nu vill jag jobba med singlar. Folk lyssnar via Spotify och då sätter de säkert samman listor som även innehåller ­låtar från något eller några av mina 20 album.

Dessutom blir det fler spelningar runt om i Sverige.

– Jag är lite som Bob Dylan: ute på en never ending tour. Fast just nu funderar jag också på att göra en större, konceptuell show.

Kostymen och datorerna till trots – Thomas Di Leva har inte förvandlats till en svenne. Kaftanerna har han kvar och han mediterar flera gånger om dagen. Varannan vecka är han expert i det amerikanska radioprogrammet ”News for the soul” där han ger meditationstips och andlig vägledning.

– Och får jag en andlig fråga kan jag ge ett andligt svar. Jag har läst andlig litteratur och mediterat ­sedan jag var barn. Men man måste ha både det världsliga och det andliga i sitt liv, annars snurrar man bara.

Och han försöker vara snäll mot jorden.

– Viktigast av allt är att jag är ­vegetarian. Köttindustrin är en större miljöbov än flygindustrin, men det pratar ingen om, inte ens Miljöpartiet. Och så är jag ingen materialist. Jag har en bra dator och en bra Iphone, det är allt.

Fakta

Thomas tror att ljuset segrar till slut

Namn: Thomas Di Leva.

Ålder: 51 år.

Bor: I villa i Älta.

Familj: Gifte sig 2013, på den indiska högtidsdagen Janmashtami, med Sofia. Tillsammans har de sonen Telo. Har sonen Cosmo från ett tidigare äktenskap.

Aktuell: Med singeln ”Ord och inga visor”.

Framtidstro: ”Det kommer inte att bli bättre bara sådär. Men jag tror att mörkret också kommer att ta fram det bästa hos oss människor, att de goda krafterna segrar till slut. De mörka krafterna brukar äta upp sig själva.”

Visa merVisa mindre