Elin och dödssynderna

En kvinnlig Plura och Putin som gayikon. Båda finns med i tecknaren Elin Lucassis nya bok Synd; en både humoristisk och allvarlig genomgång av de sju dödssynderna och deras betydelse idag.

  • Publicerad 11:10, 6 apr 2017

Elin Lucassi cyklar från Tallkrogen till jobbet på Kungsholmen. Någonstans i höjd med Skanstull brukar idéerna dyka upp: ofta tankar på saker som upprör henne och som hon senare, hemma på kammaren, skissar ner som idéer till serierutor.

– För mig är det verkligen en ritual att teckna. Jag gör det för att bearbeta saker, som terapi, förklarar hon.

Det mesta av arbetet gör hon för hand. Först ett textmanus, sen skiss med blåstift. Det är bara färgläggningen som görs i datorn.

Sällan svart eller vitt

Resultatet brukar hon dela på sitt Instagramkonto. Hon ritar också dagsaktuella teckningar för Politism och ETC. I telefonen hon visar upp en av de senaste, om debatten kring Bokmässan och rasismen.

Ilska över sakernas tillstånd är alltså en ständig drivkraft. Ändå vill hon inte att hennes serier ska bli ensidiga uppgörelser med det hon är förbannad på.

– Jag är inte så intresserad av att fördöma och måla upp saker i svart och vitt. Jag vill att mina serier ska vara nyanserande, vridande och vändande.

Elin Lucassis nya bok.

I nya boken Synd, som släpps idag, är det de sju dödssynderna hon vrider på. Vad är egentligen synd? Är dödssynderna fortfarande relevanta, och på vilket sätt?

Ett slitet ämne säger hon själv, men infallsvinklarna är så många att det inte känns så när man läser.

Eller vad sägs om Putin som gayinspiratör – och en frossande kvinnlig Plura i köket?

– Att synda kan ju i vissa fall vara positivt. En som syndar är ofta någon som vågar vara en normbrytare. Men vad skulle hända en kvinnlig Plura eller Edward Blom? Hon skulle få mejl om att hon är tjock, om att skärpa sig, om att hon är ett dåligt föredöme, vad ska barnen säga!

Elin Lucassi leker med tanken på en kvinnlig Plura i tv-rutan.

Boken tar upp i tur och ordning avund, vrede, vällust, lättja, frosseri, girighet och högmod.  Precis som Elin Lucassi säger är det ingen svartvit skildring. Hon illustrerar hur vidrigt det kan kännas att kräla runt i träsket av grön avund – men också hur avundssjukan kan föda positiv vrede och handlingskraft.

Vilken är den vanligaste dödssynden i Tallkrogen?

– Där finns nog alla möjliga. Här om veckan fick jag propaganda från Nordiska motståndsrörelsen. De har alltså lagt sin hand på min brevlåda vilket känns fruktansvärt obehagligt. De står för vredens alla dåliga egenskaper; en vrede som är helt och hållet svartvit.

Om jakten efter mer, under avsnittet om girighet i Elin Lucassis nya bok Synd.

Fakta

Bor i Tallkrogen

Namn: Elin Lucassi

Ålder: 39 år

Bor: I Tallkrogen

Familj: Man och två barn

Gör: Jobbar som läromedelsredaktör och tecknare

Aktuell: Med nya boken Synd som släpps idag på Kartago förlag

Övrigt: Lägger ut många av sina teckningar på sitt Instagramkonto rit_lucassi

Visa merVisa mindre