Alexandra Salomonsson har lagt den blå Hollyperuken på hyllan. Nu kör hon solo. Foto: Richard Ekman

Efter tuffa tiden i Dolly Style – nu kör Alexandra solo

Alexandra Salomonsson från Viksjö var en av originalmedlemmarna i den populära popgruppen Dolly Style. Men efter vad hon upplever som brutna löften hoppade hon av gruppen. – Det kändes som att ens familj sa åt en att vi kan byta ut dig när som helst, säger hon.

  • Publicerad 11:26, 18 apr 2019

Alexandra gick i trean på gymnasiet, i musikalklassen på Kulturama i Stockholm. Det är en tid då många har svårt att få tiden att räcka till. Men för henne var det inte studentskivor eller läsning inför de nationella proven som slukade fritiden. Hon stod på randen av en raketkarriär som popstjärna.

Hon och hennes två klasskompisar Emma Pucek och Carolina Magnell levde ett parallellt liv, under namnen Holly, Polly, respektive Molly. Tre fiktiva, dockliknande tjejer som utgjorde den nybildade popgruppen Dolly Style. Ambitionerna var skyhöga: de skulle ta över världen, först genom att delta i Melodifestivalen 2015.

– Det blev väldigt mycket på en gång där. Vi var tvungna att repa inför melodifestivalen, men också bara repa ihop oss som grupp. Se till att fixa hela konceptet, hur vi skulle se ut, vad vi skulle ha på oss och sådär, minns Alexandra Salomonsson.

Skolan fick stryka på foten

Samtidigt satte musikalklassen upp sin slutproduktion i skolan. Och Alexandra hade huvudrollen.

– Jag hade 53 procents frånvaro under trean. Då kände jag att det var jobbigt att missa vissa teoretiska ämnen, som jag hade svårt för. Men i efterhand känner jag att det gav mig väldigt mycket. Jag gick musikallinjen för att bli artist och det blev jag ju, fortsätter hon.

Bandet gjorde raketkarriär. De slog igenom med buller och glitter i Melodifestivalen med låten ”Hello Hi” och vann tusentals fans (eller ”dollys” som de kallar sig) över hela landet. Alexandra levde drömmen – men bakom den glättiga ytan växte en dystrare verklighet fram.

– Det började skava i gruppen när det blev mer och mer snack om att vi bara var ett koncept och att vi typ skulle vara tacksamma att vi fick vara med, säger Alexandra vid köksbordet i barndomshemmet i Viksjö.

Artisteriet kom med modersmjölken. Mamma Anne Kihlström är själv artist, med både låtar på svensktoppen och finalplats i Melodifestivalen 1987 med låten ”Ung och evig” på meritlistan.

Avhoppen avlöste varandra – Alexandra stod pall

Det var inte vad de kommit överens om från början, menar Alexandra. Hon och de andra tjejerna hade ju varit med och format konceptet, anser hon.

– Det var som att de insåg att ”okej, nu har vi det vi behöver. Tjejerna har gett oss det de kan, men nu har vi en produkt här som vi är redo att sälja”.

Medlem efter medlem hamnade i konflikt med skaparna Emma Nors och Palle Hammarlund, och hoppade av. Men Alexandra stod pall.

– Jag hade hoppet hela tiden om att vi skulle ut i världen. Jag trodde för mycket på det.

”Som att ens familj säger man är utbytbar”

Men till slut fick även Alexandra nog. Hoppet fick henne att vara kvar och skola in tre nya medlemmar i danskoreografier, koncept och låtar, men känslan av att plötsligt vara utbytbar blev till slut för mycket.

– Det var som att ens familj skulle säga till en att vi kan byta ut dig när som helst. Gör som vi säger annars kan någon annan ta din plats. Då känner man sig väldigt tom, säger hon.

Jag är jag, och jag vill bara blicka framåt

Alexandra Salomonsson

Alexandra Salomonsson hoppade av gruppen i februari förra året. Men ambitionerna om att ta över världen med sin musik har hon inte givit upp. Dem har hon burit med sig ända sedan hon som barn uppträdde på ”Lundstjärnorna” på Lundskolan i Viksjö varje fredag.

Scenspråk och mickteknik utvecklade Alexandra tidigt, framför tv:n i vardagsrummet i Viksjö.

Och förra veckan tog hon nästa kliv mot drömmen. Hon tog sitt definitiva farväl av den blåhåriga Holly och släppte sin första singel som soloartist. Nu under namnet Allysandra.

– Det känns jätteskönt att äntligen ha egen musik ute. Jag har ju jobbat mot det här hela mitt liv egentligen.

Har lagt blå peruken på hyllan

Hon beskriver genren som ”catchy pop med lite attityd”.

Finns det spår av Dolly Style i musiken?

– Jag har mitt eget melodispråk, och i och med att vi tjejer var med och skrev vissa av låtarna så tror jag absolut att vi har satt vår touch. Det kanske snarare finns spår av mig i vissa av Dolly Styles låtar.

Nu hoppas Alexandra på att så snart som möjligt åka ut på en turné. Men några planer på att uppträda med de gamla Dolly-hitsen har hon inte.

– Nej, det skulle jag aldrig göra. Jag är jag, och jag vill bara blicka framåt, säger hon.

Videon till Allysandras första singel ”Off limits” kan ni se här.