Efter Hollywoodlivet – nu har Sofi hittat hem

Sofi Bonde är aktuell med en ny låt och har landat i Danderyd, igen. Hennes musik tog henne från Stockholm till Hollywood via Paris och New York. – Det är ändå här jag hör hemma, säger hon.

  • Publicerad 16:57, 26 feb 2018

I ett öppet vardagsrum sitter Sofi Bonde vid ett skrivbord med sin gitarr. Den är en av hennes absoluta hjärtesaker som följer med henne var hon än flyttar. Vid sin arbetsplats skapas musiken som har tagit henne till andra sidan jorden. Sofi har flyttat många gånger under sina 41 levnadsår men nu har hon landat i Djursholm.

– Det här är verkligen hem för mig och det känns skönt att vara tillbaka, säger hon och lägger gitarren på soffan.

Aktuell med ny låt

Sofi är låtskrivare och musiker. Hon har jobbat tillsammans med Max Martin, öppnat för Meatloaf i New York och hennes låtar har spelats i flera TV-serier som The Hills, Vampire diaries, Melrose place och When in Rome. Nu har hon precis släppt en ny låt, Hollywood Hills. Hon beskriver den som en lättsam återblick på sitt liv i Los Angeles.

– Låttexten tar en tillbaka till livet från förr, säger hon och sjunger på låten, ”Cause we were the kids of Hollywood Hills”.

Här skapas Sofi sina låtar. Foto: Anna Z Ek

Sofi har gått igenom saker som skilsmässa, en njure som slutade att fungera och hennes mammas bortgång. Hon beskriver musikbranschen som mycket tuff med hård konkurrens. Och ett liv i Los Angeles nöjesbransch är definitivt inte alltid så glad och glamourös som den ser ut.

Jag var som ett lamm bland lejonen

–  Hade jag vetat hur svårt och tufft det är att bryta sig igenom i musikbranschen hade jag nog inte gjort det. Eller så hade jag det ändå. Motgångar kan ju ibland fungera som en drivkraft framåt. I USA kände jag mig ofta som ett lamm bland lejon, men i det stora hela har det ändå gått bra. Med mitt jobb måste jag hela tiden vara produktiv, stannar jag upp stannar allt upp. Det blir en helt annan press när ens hobby ska generera inkomst.

Att tro på sig själv

I musikbranschen finns många kreatörer och Sofi säger att det är lätt att bli överkörd. En av hennes låtar som hon är mest nöjd med är även den där hon stod på sig och fick igenom sin idé.  Det är även den låt som blivit hennes största hit, ”Fallout”.

– Den skrev jag en morgon när jag var i ett frågande skede i livet, men sedan blommade något bra upp ur det. Jag stod emot och körde min grej i den vilket blev lyckat. Det är också den låten som varit med i tre olika TV-serier.

Att Sofi:s musik har placerats i så många serier är egentligen en slump. Jag pitchade den och det funkade. Flera av hennes låtar har ett sound och tempo som kanske passar in i just film och TV. Nu håller hon på att göra låtar till en ny Netflixserie, Greenhouse Academy.

–  Det är jätteroligt och att få in låtar i serier ger ofta bra snurr. Det passar kanske mig som person och min musikstil. Som i och för sig är under ständig förändring.

Nya utmaningar väntar

Efter att ha växt upp i Danderyd har hon nu återigen landat här. Det blir även en chans för Sofi att prova något nytt. Nu ska hon skriva musik på svenska också.

– Jag står inför nya utmaningar men känner mig mycket lugnare nu. Min familj har ofta frågat varför jag gör livet så komplicerat men det är som jag är. Eller kanske var, nu känner jag mig mindre komplicerad och klarare i vart jag vill och är på väg.

Sofi går från vardagsrummet ut i köket förbi en avlång tavla som hänger på väggen föreställandes en hage med hästar. Den har hon fått av sin mormor och trots sin storlek har den fått följa med till alla hennes hem på jorden.

På tavlan syns hennes mormors föl ligga i gräset. Foto: Anna Z Ek

Fakta

Sofi Bonde

Ålder: 41.
Familj: Man och dotter på 3 år.
Bor: Djursholm.
Aktuell: Ny låt, Hollywood Hills. Musikvideon lanseras i veckan.
Mest stolt över: Min dotter, det är det bästa jag har gjort.
Bästa med Danderyd: Vi svenskar är så privilegierade. Att få vara mammaledig, förskola, sjukvård och trygghet. Det finns inte överallt i andra länder. Och här i Danderyd har vi allt.
Inspireras av: Zlatan, jag har läst hans bok tre gånger.

Sofi Bonde har flyttat hem från USA till Sverige. Nu bor hon i Danderyd och är aktuell med nytt låtsläpp. Foto: Anna Z Ek

Visa merVisa mindre