Drakfestivalen i Hallunda firar 15 år

I helgen är det dags igen. Drakfestivalen i Hallunda firar i år 15 år. Arrangörerna tror på mer än 1 500 deltagare om regnet håller sig borta.

  • Publicerad 17:39, 7 aug 2018

Drakflygningsfestivalen Basant Mela på Brunna IP i Hallunda har varit en tradition sedan 2004. På lördag firar festivalen 15 år. Hallundabon Maqsood Khawaja grundade festivalen som sedan starten växt i popularitet.

– Folk kommer från hela Sverige hit, till och med från andra delar av Europa. Det här är en familjefest som alla älskar i Pakistan, men som också är populär i Indien. Från början kom mycket pakistanier till festivalen i Hallunda, men de senaste åren har den också lockat många svenskar, afghaner och indier, säger Maqsood Khawaja.

Hallundabon Maqsood Khawaja med Pakistans ambassadör Najeeb Durani 2015.  Foto: Läsarbild

Förutom drakflygningen innehåller lördagens festival som har gratis inträde också underhållning och försäljning av olika slag. Inte minst mat från minst 20 olika försäljare.

– Det kommer 1 500 personer hit, så det måste finnas mat, konstaterar Maqsood Khawaja som till vardags driver restaurang.

Publikrekord?

Arrangörerna tror att rekordet på 1 500 besökare kan slås i år.

– Om det inte regnar tror jag det kan bli större publik, säger han.

Festivalen besöks också av civilminister Ardalan Shekarab (S), kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S) och Pakistans ambassadör Ahmed Hussain Dayo.

Fakta

Basant Mela

Festivalen Basant Mela har program mellan klockan 14 och 20.15 lördag den 11 augusti.

Platsen är Brunna IP i Hallunda.