Magnus Fjelkman säger att många inte hinner planera för ett stort dop. Foto: Erik Lejdelin

Dop på löpande band: ”Det är enkelt men värdigt”

Prästen Magnus Fjelkman har fullt upp. Det är nämligen drop in dop i S:t Görans kyrka på Kungsholmen. Idén är att det ska vara smidigare, men minst lika värdigt. – Det är ingen skillnad än på ett vanligt dop, säger han.

  • Publicerad 16:22, 20 okt 2018

Prästen Magnus Fjelkman tackar av ett nyblivet föräldrapar på S:t Görans kyrktrapp. Han har precis döpt deras barn och nu får han sätta sig ner och andas ut en stund.

– Vi har inte suttit ner sedan klockan halv nio i morse. Jag hann äta en snabb lunch sen var det dags igen, säger han.

Enkelt men värdigt

Det är drop in dop och ett dussin barn har redan hunnit döpa sig.

– Vår tanke med det här är att det ska vara på samma sätt som ett vanligt dop. Det ska inte vara någon skillnad, och det lägger jag mycket krut på.

Han säger att det inte ska vara något slarv, utan att idén är att det ska vara värdigt men enkelt. Och enkelt får man nog ändå säga att det är. Man behöver inte boka någon tid och familjerna som kommer får låna dopklänning.

Blir det dopfika efteråt också? 

– Absolut, vi har en husmor där nere i våra församlingslokaler som bjuder på fika, säger Magnus Fjelkman.

Magnus Fjelkman har haft konceptet med drop in dop i sin kyrka sedan 2015. De siktar på att kunna erbjuda den här typen av dop två gånger om året. Foto: Erik Lejdelin

Mycket planering för ett dop

I vanliga fall kan dop vara en ganska så mödosam process. Det ska bjudas in släkt och vänner, en kyrka och präst ska bokas och så ska det bjudas på ett kalas efteråt.

– Det kan bli en hel del jobb, särskilt när man är mitt upp i de kämpiga småbarnsåren.

Inte ovanligt

Den genomsnittliga åldern på den som döps brukar ligga mellan tre månader upp till ett år.

– Det är inte ovanligt att jag får döpa äldre barn under drop in dopen, upp emot ett och halvt år. Förklaringen är att de inte hann med när barnet var mindre och nu passar på när det går snabbt och smidigt.

Är det vanligt runtom i landet att erbjuda det här?

– Det är inte alls ovanligt. Till en början var det inte så lätt att komma med den här vilda idén, det är det ju aldrig. Men ganska så snart så blev man övertygad om att det här var en bra lösning.

Hur ser det ut generellt med dop, är det någonting som går neråt?

– Statistiken går upp och ner. Kring 1970 var det 99 procent som döptes och jämför man med de siffrorna så har det så klart gått ner. Men jag vill säga att traditionen fortfarande är stark.

Magnus Fjelkman tar en stunds paus innan det är dags för nästa dop. Foto: Erik Lejdelin