Dockhumor på Scalateatern Foto: Fred Miller

Docksuccén är tillbaka på Scalateatern

Det blir dans, opera, trav, kriminalitet – och en stor bröllopsfest. Allt kan hända när Dockhumor är tillbaka på Scalateatern

  • Publicerad 18:28, 31 aug 2022

Dockhumor 2 hade premiär i våras, men en pandemivåg gjorde att Petter Lennstrand och Björn Carlberg tvingades spela vissa föreställningar för en halverad publik.

– Det blir väldigt konstigt när man spelar mot en publik där många har munskydd. En seriös föreställning är en sak, men humor… säger Björn.

Nu kör de hela september och oktober, tio gånger på Scalateatern och ungefär lika många ute i landet. Minst.

– Nu får vi spela den som det var tänkt. Det är härligt. Man får en annan timing, säger Petter.

Eftersom de ändå repar, passar de på att skruva lite på manuset.

– Det är lite roligt för oss att ha något stressmoment, skojar Björn.

Som om det inte är stressigt nog att hålla reda på uppemot 25 dockor. Showens kulmen är ett bröllop, där säkert 15 karaktärer är inblandade samtidigt. Så, hur sjutton gör de?

– Dockorna sitter på stativ och så plockar vi upp dem en och en. Björn gör många röster samtidigt, bakom gubbarna. Han är unikt bra på det, säger Petter.

DIVA. Gloria Janman, en av Sveriges största operastjärnor. Foto: Fred Miller

Verklighetsflykt

I tider av krig, pandemi och val tycker duon att det är särskilt viktigt att bjuda på en skön verklighetsflykt.

– Det är meningen att det ska vara trevligt och roligt, vi tar bort sådant som är för nära allvar, säger Petter.

Björn fyller i:

– Vi vill att folk ska få slappna av från det som rör sig ute i samhället och bara få hänga i dockornas världar i en och en halv timme.

Björn gillar att spela äldre figurer, karaktärer som satt sig.

– Det blir lite 60-70-80-tal. Många av gubbarna peakade ju då. De gjorde sina val för 40 år sedan och har stagnerat i en form. Visst, det finns dramatiska ytterligheter men det är så daterat att det känns tryggt.

Redan till första Dockhumor-vändan gifte Björn och Petter ihop flera dockvärldar från olika tv-program. Nu presenteras dessutom några nya figurer. Den lätt bedagade countrysångaren Clint Cliffs är en av dem.

– I våras var han lite mer av en ladies man, men det blev för komplext. Nu är det mer party och supa. Han är det han sjunger om: Three Drinks on Me. Men man ska aldrig bjuda på mer än tre drinkar. Så löd hans farsas råd, säger Petter.

Andra nya bekantskaper är Clints tyske, väldigt tekniskt intresserade roddare. Och så dyker en holländsk nyhetsuppläsare upp mitt i allt.

LEDARE. Allram Eest, programledare med fäbless för guld och geléhallen. Foto: Fred Miller

De är showens stjärnor

Karaktären Allram Eest har hängt med överlägset längst av dockorna, i tjugo år. Han drar också i gång föreställningen med en dans. Betyder det att han är showens stjärna?

– Stjärnorna är nog Birgitta och Allram, fast på olika sätt, säger Petter, som berättar att publiken är blandad och har olika favoriter.

Som dockspelare, får man ha favoriter eller är det som att ha favoritbarn?

– Det får man väl. Dockorna blir nog alla favoriter vid något tillfälle. Man får ha favoritbarn också! Äh, jag skojar bara, säger Petter med ett gapskratt.

Hur är det att åka på turné med dockorna?

– Vi har byggt fina case till dem. De reser nästan bättre än oss nu. Förut låg de i Ikeakassar. Nu håller frisyrerna! säger Björn.