Mimi Forsblad tipsar om tunga klassiker - som serier. Foto: Stefan Källstigen

Din bibliotekarie: Läs klassikerna som serier

Orkar du inte ta dig igenom en tegelsten på minst 500 sidor? Du behöver inte missa en vidunderlig berättelse för det. Lidingö stadsbiblioteks Mimi Forsblad tipsar om klassiker – i serieform.

  • Publicerad 14:28, 7 sep 2018

Klassiker har blivit just klassiker av en orsak. Ofta för att det är en vidunderlig historia som berättas. Men ibland kan det kännas tungt att ta sig an 500 sidor Cervantes Don Quijote och kanske känns språket i Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf väldigt ålderdomligt.

Klassiker har blivit just klassiker av en orsak.

Mimi Forsblad

Då tycker jag man ska gå till bibliotekets hylla för tecknade serier. Här tipsar jag om tre klassiska verk ur vår svenska kanon som några av Sveriges duktigaste serietecknare satt bild till.

Böckerna finns bland seriealbum på våning två på Lidingö stadsbibliotek.

Marcus Ivarsson: Selma Lagerlöfs En herrgårdssägen

En herrgårdssägen handlar om kärlek, uppoffring, och galenskap. Studenten Gunnar Hede vill hellre spela fiol än att studera. När hans barndomshem hotas av försäljning ger han sig ut på vägarna för att tjäna pengar. Dessvärre dör alla hans getter under en snöstorm och Gunnar förlorar förståndet. Den som hjälper honom ur galenskapen är Ingrid, med sin trosvissa och osjälviska kärlek, läker hon hans själ.

Foto: Kartago förlag

Malin Biller: I varje droppe är en ädelsten

I denna samling av dikter, verser på rim och värmländska skrönor illustrerar Malin Biller Gustaf Frödings texter. I varje serieruta finns en diktrad och en bild och på så sätt framträder dikterna och berättelserna mycket tydligt, både när illustrationerna anknyter direkt till texten och när de är fria tolkningar. Återigen får vi stifta bekantskap med lelle Karl-Johan, skalden Wennerbom och ett gammalt bergatroll.

Foto: Kolik förlag

Fabian Göransson: August Strindbergs Inferno

I Fabian Göransons seriebearbetning av Inferno lyfts denna berättelse fram med humor, kraftfulla illustrationer och ett intensivt berättande. Året är 1894 och August Strindberg har just lagt pennan på hyllan, för att istället försöka framställa guld genom alkemiska experiment. Men ju fler experiment som misslyckas, desto mer övertygad blir han om att en osynlig hand styr hans liv, och det känns som om han gått vilse i en labyrint av svart magi, hemliga tecken och paranoida vanföreställningar. En pulserande sekelskiftsvärld öppnas upp för läsaren, fylld av bohemiska konstnärer och religiösa grubblerier.

Foto: Kolik förlag

Text: Mimi Forsblad