Den dolda kulturscenen vid Medis

Ovanför simhallen och biblioteket i Medborgarhuset görs konst, musik, film och teater. Möt Söders okända kultursällskap Medis 5.

  • Publicerad 12:39, 14 sep 2015

I ett rum skulpteras det i keramik, i ett annat skriver en grupp dikter. Inifrån teatern hörs regissören ge skådespelarna instruktioner. En vanlig vardagsförmiddag för sällskapet Medis 5 i Medborgarhuset.

Anders Wieslander är en av många i sällskapet, som består av kulturarbetare i alla dess former. Många av dem har lindriga intellektuella funktionsnedsättningar.

Han älskar Medborgarhuset. Här har han jobbat i arton år med att spela teater, göra dokumentärfilm, sjunga och skriva dikter. Men nästa år måste de utrymma lokalerna när byggnaden ska renoveras.

– Jag kommer sakna det här huset, säger Anders. Men vi får komma tillbaka hit efter två år. Jag hoppas på att få göra guidade turer i Medborgarhuset i framtiden.

Anders älskar också Cornelis Vreeswijk. Som del av projektet Scen Medis 5 uppträdde han i våras tillsammans med hans son.

– När Jack Vreeswijk kom hit var det som att få hit Gud fader själv, säger han.

Dokumentärfilm om Kent Sidvall

Än så länge är Medis 5 ganska okänt för allmänheten, men det kan det snart bli ändring på.

En av medarbetarna, musikern Kent Sidvall, har varit i ropet den senaste veckan då SVT har sänt dokumentärfilmen Vägen till vansinnet. Den handlar om hans förflutna som narkoman, alkoholist och hemlös. Nu har han hittat till Medis 5 och sången. Sedan filmen sändes har biljetterna till hans spelning i slutet av september sålt slut, och extraspelningar har bokats.

– Det är spännande med all uppståndelse, men väldigt ovant, säger han. Det har gått väldigt snabbt allting. Att jag är nervös inför spelningarna kan inte förnekas.

Ger ut memoarer

Under hösten kommer Kent Sidvall uppträda tillsammans med andra medlemmar från Medis 5. I samband med hans konsert i höst i Medborgarhuset släpps delar av hans memoarer.

– De har gett ut 190 sidor av en bok jag har skrivit, säger han. Det är texter om mitt liv.

I rummet intill sitter Petter Wrygstad och tecknar.

– Jag målar av en bild från Montenegro där jag var i somras med familjen, säger han. Jag tycker det är roligt att måla efter fotografier, men det är mycket detaljer. Det tar några veckor att göra klart. Man får ha tålamod.

Väggarna i Medis 5:s lokaler pryds av flera av hans målningar. Mestadels är det stadsmotiv och man känner tydligt igen hans stil.

– Jag hade en utställning i våras. Vi spelade med orkestern härifrån på vernissagen och jag sålde några målningar, berättar han.

Petter har jobbat på Medis 5 sedan 2001. Mest målar han, men det blir annat också.

– Jag brukar fota med en kollega på torsdagar, säger han. Senast fotade vi fästningen i Vaxholm. Ibland spelar vi med instrument som vi själva har byggt ihop.

Teater Surra

Inom Medis 5 finns även gruppen Teater Surra där Erik Nordlund och Ulrika Gustafsson jobbar heltid. I dag övar de inför en teaterworkshop som de ska hålla i och repeterar inför en Molière-pjäs som ska sättas upp i höst. Det märks att de två har jobbat ihop länge när de avslutar varandras meningar. Teatergruppen har tidigare bland annat turnerat runt i landet med uppträdanden från flera Shakespeare-pjäser.

– Shakespeare-projekten är jag väldigt nöjd med, säger Erik.

– Alla älskade min äppelscen från Macbeth, säger Ulrika.

Men det var länge sedan och de har uppträtt mycket sedan dess. Inför höstens pjäser är de bekväma med skådespeleriet.

– Vi är ju så vana. För mig är det inte nervöst alls, säger Ulrika.

En ny skådespelerska har nyligen anslutit till gruppen. Ulrika Gustafsson är nöjd över att få in en kvinna i ensemblen.

– Jag har ju fått stå ut med de här grabbarna i flera år, säger hon skämtsamt.

Om Medis 5

Medis 5, som är del av Sensus studieförbund är ett kultursällskap som håller till i Medborgarhuset, och som till stor del består av lindrigt intellektuellt funktionsnedsatta.

Om Scen Medis 5

Scen Medis 5 kallas det projekt som under tre år finansieras av Arvsfonden. Det går ut på att etablerade artister och skådespelare bjuds in och uppträder tillsammans med de som arbetar på Medis 5. Jack Vreeswijk och Nino Ramsby har redan varit på besök.

Hösten på Medis 5

Kent Sidvall & Red Lantern Assembly 24/9, 19.00 (utsålt)

OBS: Extraspelningar: 24/9, 21.00; 8/10, 19.00 och 21.00

¿Molière? 24/10 14.00

Finsk tango, CoolJazz och Svenska ess med gäster 12/11, 19.00

Yksi Kaksi Orchestra 6/12, 14.00

Visa merVisa mindre