De sommarjobbar som skådisar

En gäng ungdomar från Bromma sökte sommarjobb via kommunen – och fick jobb som skådespelare. – Jag blev förvånad när jag fick det men nu känns det kul, säger Alviksbon Alice Lindvall.

  • Publicerad 14:24, 13 jul 2017

På gräsmattan intill skejtparken vid Tranebergs fritidspark står ett tiotal ungdomar, dom flesta har aldrig träffat varandra förut, och gör lustiga rörelser och ljud.

De har samlats här under ledning av Carpa Teaters Fabian Hedlund för att sommarjobba – som skådespelare.

– Det känns lite udda, säger Axel Singh Nobell från Abrahamsberg, medan han och de andra gör någon sorts lär känna varandra-övning.

Precis som de andra i gänget på gräsmattan sökte han sommarjobb via Stockholms stad, som varje år tillhandahåller en antal tjänster för ungdomar mellan 16 och 19 år. Men där de flesta kanske fick jobb inom vård och omsorg eller parkskötsel, så fick alltså en del av ungdomarna testa på något lite ovanligare.

– Man fick önska vilket område man ville jobba inom, men jag hade aldrig trott att jag skulle få det här! Förra året fick jag inget jobb alls, men den här gången skrev jag i mitt personliga brev att jag var utåtriktad och gillade att bjuda på mig själv, så det kanske förklarar hur jag hamnade här, säger Alviksbon Alice Lindvall, och tillägger:

– Fast jag gillar att stå på scen och har spelat lite teater i skolan tidigare, så jag tycker att det här är jättekul.

Projektet är ett samarbete mellan Carpa Teater och Bromma Stadsdelsförvaltning. Under ledning av Fabian Hedlund, tillika regissören till den pjäs ungdomarna ska turnera runt med under sommaren, får grupper om 10 ungdomar åt gången lära sig om skådespelandets konst.

– Vi har testat det här på lite olika platser förut och hörde av oss till Bromma stadsdelsförvaltning som nappade på idén. Det brukar vara uppskattat både av ungdomarna och bland de som kommer och tittar, säger Fabian Hedlund.

Under sommaren kommer gruppen att turnera runt i parker i Stockholm och spela upp en 30 minuter lång version av Djungelboken, riktad mot en yngre målgrupp.

Ungdomarna får lön via Stockholms stad – mellan 85 och 115 kronor per timma beroende på ålder – och i utbyte bjuds Stockholms invånare på gratisteater i stadens parker.

Den 24 juli är det premiärdags i Tranebergsparken. Då ska gänget på gräsmattan som just lärt känna varandra kliva in i rollen som skådespelare.

– Det känns lite nervöst, helt klart. Man är ju inte van att stå på en scen och tilltala barn liksom. Men det kommer nog kännas bättre om ett par veckor, säger Axel Singh Nobel.

Fakta

Spelschema

24-28 juli och 14-18 augusti kl. 14:30 i Tranebergsparken.

25 juli

Kl. 12 i Åkeshovs slottspark

26 juli

Kl. 10 Rålambshovsparken

Kl. 12 Vasaparken

27 juli

Kl. 10 Kronobergsparken

Kl. 12 Observatorielunden

28 juli

Kl. 10 Humlegården

Kl. 12 Tessinparken

Visa merVisa mindre