Patrik Ottosson och Marie Lennartsson ser fram emot den nya talangtävlingen Stage tour 2016 tillsammans med Vägen ut. Foto: Maja Nilsson

De ska hitta unga talanger i höst

”Stage tour 2016”, den nya talangtävlingen för ungdomar, var först tänkt som att bara vara i Haninge. Men nu avslöjas det att den första castingen blir i Nynäshamn till hösten. Men fler ställen vill arrangörerna inte avslöja.

  • Publicerad 11:16, 21 jun 2016

Ungdomsföreningen Vägen ut i Jordbro och deras sponsor Olofsson Bil har anlitat projektledaren och eventarrangören Marie Lennartsson för höstens talangtävling ”Stage tour 2016”. Hon har gjort liknande arrangemang tidigare men nu är det nytt tänk.

– Det här är ett bra exempel på bra samarbete där båda parter får ut något av det, det krävs en motprestation. Det är ett välgörenhetstänk och inte kommersiellt som jag annars är van vid, berättar hon.

Patrik Ottoson är märkeschef på Olofsson Bil och kommer att vara en av tre i tävlingens jury.

– Jag kommer att vara hård i bedömningen! säger han och skrattar, men tillägger också att han själv aldrig skulle ställa sig på scen. Hans engagemang i föreningen Vägen ut som håller studiecirklar för unga i Jordbro fick han direkt på plats, våren 2015.

– Jag var i deras lokal och kollade när de dansade, de hade ett sådant engagemang och glädje trots dåliga förutsättningar och risig lokal. Så vår första tanke var att vi skulle sponsra för att förbättra lokalen, berättar han.

Men samarbetet har fortsatt, ungdomarna i föreningen har exempelvis dansat i bilaffären och nu har det lett till höstens talangtävling.

– Det kommer att vara lite som idol fast utan skivkontrakt. Vi åker ut på en castingturné på tre olika ställen med början i Nynäshamn i september. Vi vill vara där folk är, berättar Marie Lennartsson.

Den som vill vara med och tävla anmäler sig på plats. Från varje deltävling väljs sedan ut tio personer som går vidare till semifinalen, som hålls i bilaffären i Haninge. Där hålls även ett avslutande event lagom till jul. Vinnaren av Stage tour 2016 får 3 000 kronor.

Stage tour 2016 är för barn och ungdomar mellan 7 och 17 år, inga övriga krav finns förutom att du ska kunna ta dig till något av castingställena. Och det är fritt fram för vad man vill göra på scen.

– Så länge det inte är något olagligt förstås! Men vi valde namnet ”stage” (scen) just för att det är en bred talangtävling det behöver inte bara vara musik eller dans utan akrobatik eller estradpoesi till exempel, säger Marie Lennartson.

I Nynäshamn går startskottet för tävlingen, och det är ett köpcenter som kommer att bli scen. Mer vill arrangörerna inte säga.

– Allt är inte påskrivet och helt spikat än, så vi håller lite på det, säger Marie Lennartsson.

Vilka är de tre som kommer att sitta i juryn?

– Patrik Ottosson från Olofsson Bil, en person från Vägen ut och en lokal förmåga eller profil.

Både Marie Lennartsson och Patrik Ottosson ser fram emot tävlingen, och arrangören Vägen ut tror på ett högt deltagande.

– De är övertygade om att det kommer att vara kö för att anmäla sig, säger Marie Lennartsson.

– Det handlar om att man kan förverkliga någons dröm. Det här är en målgrupp som det inte satsas på – kidsen i förorten. Det är en kul resa att vara med på, avslutar Patrik Ottosson.

Fakta

Musikföreningen Vägen ut

Pa Modou Badjie, verksamhetsutvecklare med inriktning hiphop på Studieförbundet Vuxenskolan, startade genom gruppen Panetoz musikföreningen Vägen ut, Vi unga.

Med föreningen ville han förbättra sin egen och andra ungas möjligheter till att ha en meningsfull fritid i Jordbro.

Vägen ut är en ideell förening i Jordbro som drivs av Panetoz och Studieförbundet Vuxenskolan.

Föreningen hjälper ungdomar att utvecklas med bland annat sitt musikintresse. Vägen ut vill främja det positiva bland unga och arbetar för att de inte ska falla för grupptryck eller uppgivenhet.

Visa merVisa mindre