Nyöppnad.Rebellion satsar på japansk mat. Foto: Peller Strindberg

De öppnade restaurang – trots pandemin

Japanskt med exklusiv känsla. En bit av Peru, indiskt, Tex-Mex och ett ombonat Astoria. Här är fem nya restauranger på Östermalm som öppnade trots pandemi.

  • Publicerad 15:00, 4 jun 2021

Sushi Rebellion. Simon Moranson, delägare, kökschef Fredric Holst och Christian Fang, platschef och delägare. Foto: Pelle Strindberg Jutehammar

Sushi Rebellion, Värtavägen 68

Högprofilerade sushirestaurangen Sushi Rebellion satsar på att vara unik med brett sortiment av smårätter, goda viner och japansk sake.

– Vi hade planerat det här långt innan pandemin slog till. Klart att vi var lite oroliga men det fanns ingen tvekan och vi öppnade sjunde april i år, säger Simon Moranson, en av delägarna.

Ägarna vill kunna erbjuda en helhetsupplevelse som inte går att hitta någon annanstans i Stockholm.

– Vi har det största öppna japanska köket i stan. Våra storsäljare är vad vi kallar popcorn shrimps, säger Simon.

– Det har gått jättebra sedan vi öppnade. Nu hoppas vi kunna börja med en andra kvällssittning när restriktionerna tillåter längre öppettider.

Brasserie Astoria. Carolina Campos är restaurangchef. Foto: Pelle Strindberg Jutehammar

Brasserie Astoria, Nybrogatan 15

En bit ner på Nybrogatan är det svårt att missa entrén till den före detta biografen Astoria. Från 1928 till 2007 kunde man här se film men sedan i våras är det en pampigt inramad restaurang. Inredningen är lummig med mycket trä. Menyn doftar Frankrike.

Restaurangchefen Carolina Campos har ett förflutet på bland annat Berns och Riche.

Hon berättar att man väntade lite med öppningen, delvis på grund av pandemin men även för att vissa leveranser var försenade.

– Men till slut ville vi inte vänta längre, och vi är glada över den fina respons vi har fått.

Restaurangen har varit fullbokad under luncherna och Carolina ser nu fram emot att kunna ta emot fler gäster nu när restriktionerna har lättats.

Peruanskt. Latinamerikanskt och peruanskt på Canta Lola. Foto: Canta Lola

Canta Lola, Grev Turegatan 6

Konceptet är Latinamerika, och då särskilt Peru. Portarna slog upp 12 oktober i fjol.

– Jag ville förverkliga min dröm och drömmen var starkare än omständigheterna. Tanken är att erbjuda gästerna en resa för alla sinnen, mat, dryck och musik, säger restaurangchefen Erika Goytizolo.

Krogdrömmar. Erika Goytizolo, Canta Lola, har förverkligat sin dröm. Foto: Canta Lola

Hon säger att det har gått bra även om hon har varit tvungen att fatta snabba beslut för att anpassa sig efter olika restriktioner.

– Det har varit en hård skola, men gästerna har uppskattat oss och jag är tacksam över att de har haft förståelse.

Nära framtidsplaner inbegriper bland annat att bjuda in kockkompisar från Madrid, London och Peru. Närmast kommer Luis Arévalo från Madrid – en av de absolut främsta Nikkei-kockarna – för gästspel 8-9 juni.

Visa merVisa mindre

Mexikanskt. George Rizk äger El Taco Bar på Sandhamnsgatan. Foto: Pelle Strindberg Jutehammar

El Taco Bar, Sandhamnsgatan 81

Den sjunde april öppnade George Rizk sin lilla tacosrestaurang i det stora trähuset vid Gärdet. Vi har lite svårt att hitta den, en liten trottoarskylt visar att vi har kommit rätt.

George, som även driver Il Cinte på Östermalm, säger att de serverar en Tex Mex-meny som hemma men med extra guldkant.

Här finns allt ifrån den klassiska nachotallriken till grillad tonfisksallad. Stort fokus ligger på att ha mycket fräscha grönsaker till varje rätt.

– Det var lite läskigt att öppna mitt i pandemin men det gick ändå smidigt. Det svåra har varit att få kunder att hitta hit - jag får inte sätta upp skyltar som är större än så här, säger George och visar på en liten logga på fönstret.

– Det har varit lite upp och ner i och med pandemin, men jag tror att det här kommer att bli bra.

Indiskt. Indian Kingdom på Valhallavägen kör - inte så förvånande - indiskt. Foto: Pelle Strindberg Jutehammar

Indian Kingdom, Valhallavägen 176

Sajal är en av delägarna till den indiska restaurangen som öppnade den 14 februari.

På menyn finns klassiska indiska rätter. Man serverar lunch och stället är tämligen välbesökt när Mitt i Östermalm hälsar på.

– Det går ganska bra. Jag kämpar med att göra den bästa maten och hoppas att folk upptäcker oss. Jag hoppas också att de berättar för sina vänner om Indian Kingdom, säger Saali.

Han ser fram emot längre öppettider.

– Jag jobbar redan till sent på kvällarna så det vore välkomnat att ha öppet längre.

Allt om Stockholm ryms i Mitt i:s nya superguide

Nöje Lagom till att vi så sakteliga får tillbaka vårt Stockholm rullar Mitt i ut den största guiden till stan någonsin. Vi täcker in nöjes- och fritidslivet från Sigtuna till Haninge och allt däremellan.lördag 19/6 4:15

Gratisbio för 3 000 personer på Stadion

Nöje Stockholm filmfestivals sommarbio är tillbaka med besked Sommarbion är tillbaka. Men istället för att visa film i Rålis har Stockholm filmfestival bestämt sig för att ta över Stadion på Östermalm och bjuder in flera tusen till festen.fredag 18/6 9:20

De öppnade restaurang – trots pandemin

Nöje Fem krogar som öppnade på Östermalm Japanskt med exklusiv känsla. En bit av Peru, indiskt, Tex-Mex och ett ombonat Astoria. Här är fem nya restauranger på Östermalm som öppnade trots pandemi.fredag 4/6 15:00

SE FILM: Mitt i testar Gröna Lunds nya monsteråk

Nyheter Nöjesfältet invigdes med Sveriges största sax Gröna Lund har öppnat. Mitt i var på plats när portarna slogs upp och den nya åkattraktionen Monster hade premiär.onsdag 2/6 16:29