De gör succé med ”Dax att åka hem”

”SD de sa det e dax att åka hem” – låten fastnar som klister. Bakom succén står tre förvånade 18-åringar. –Det är som en chock att det blivit så stort, säger Solomon Njie från Ulriksdal.

  • Publicerad 16:24, 21 sep 2018

”Dax att åka hem” laddades upp som en kort filmsnutt i sociala medier natten före valet den 9 september. På kort tid hade 100 000 sett gymnasiekompisarna Elton, George och Solomons klipp.

Killarna i Mandems hade börjat skämta om lappar med texten ”Dags att åka hem” som Alternativ för Sverige delat ut inför valet.

”Perfekt tajming”

– Det de sa var så dumt, men det går också att skratta åt. Vi tänkte: låt oss göra något roligt av det här! Man gör så i afrikansk kultur – använder musiken som en lösning, säger Elton Nsimba.

– Väldigt många var upprörda inför valet. Folk har sagt att vår låt fick dem att slippa tänka på allt det dåliga. Det var perfekt tajming, säger George Ashaolu.

– Sverigedemokraterna är ett av de största partierna, men vi är positiva som personer. Allt negativt går att vända till något positivt, menar Solomon Njie.

En av alla som såg klippet var musikproducenten Michel Dida, han tog kontakt med killarna och fick dem att spela in en låt.

Det gick på sex timmar. Nu har den över 250 000 visningar på Youtube. Ingen av killarna i Mandems hade sysslat med musik tidigare.

– Nej, alltså jag är fotbollsspelare, jag tränar fem dagar i veckan. Vi hade inte en tanke på att spela in en låt, säger Solomon som är mittfältare i Vasalunds IF.

Solomon Njie.

Solomon har bott i Hagalund nästan hela livet och flyttade nyss till Ulriksdal. Att ”Dax att åka hem” blivit en sådan dundersuccé är lite svårt att ta in.

– Jag trodde väl att mina vänners kulle dela, med det fortsatte att spridas och spridas. Jag hängde inte med alls! Det är som en chock, säger Solomon.

”Nya Panetoz”

George spelar också fotboll, Elton är dansare. Alla tre tog studenten i våras. Nu kanske en musikkarriär är på g – nästa vecka spelar de in sin andra låt.

– Om det flyter på och folk tycker vår musik är nice, så varför inte?  Det hade varit kul, säger George.

– Vi gör musik med ett afrikanskt beat som folk inte hört på länge, senast var det med Panetoz, men det är flera år sedan. Folk kallar oss nya Panetoz, visst, gärna för mig. Alla dörrar är öppna, vi får se var ödet tar oss.

Mandems betyder ”grabbar” på wolof som talas i Gambia. Till vänster Samuel som bor i Ulriksdal, Elton från Rågsved och George från Södertälje. Här på sin stammisbarbershop.