En glad skara vinnare presenterades på digital pressträff

De får Stockholms kulturpris 2021

Sångerskan Lisa Nilsson fick Bellmanpriset och tackar för ett pris som fick henne att känna sig sedd i en tid då man som artist undrar om ens finns.

  • Publicerad 11:06, 29 apr 2021

Stockholms stads kulturpris är ett pris som där en rad kulturutövare nomineras av Stockholmarna själva och sedan väljer en jury med Ulrika Knutsson i spetsen vinnarna

– Stockholm är en magnet för talang och det har varit, hedrande roligt och svårt att välja, säger hon på en digital pressträff.

Men välja var man tvungna att göra kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C) för dagen iklädd lila fluga, tog sedan över ordet, från en annan plats i Stockholm, för att presentera vinnarna.

En tuff tid att vara konstnär

Bellmanpriset gick till Lisa Nilsson som sa att det var extra fint att få priset i år när man som kulturarbetare undrar om man ens finns under en pandemin när det inte går att utöva sin konst på det sätt man är van. Det uttalandet verkade slå an en stäng hos de andra pristagarna också som underströk den tuffa tid de faktiskt verkar i just nu.

Övriga vinnare var:

Musikern Rostam Mirlashari som fick stadens hederspris, bland annat för sin inblandning i Kista Världsmusikfestival.

Keramikern Päivi Ernkvist vann konstpriset medan årets litteraturpristagare hette Kjell Johansson som via sina böcker skildra Stockholm i allmänhet och söderförorterna i synnerhet.

Hederspriset för scenkonst gick till Sophia Artin på teatern Galeasen.

Hederspriset för Barn unga tilldelades snart 90-årige kompositören George Riedel som under pandemin hunnit komponera en del. Han berättar också att han under sina debutår satte en ära att inte ha kontakt med sin publik som svår jazzmusiker. Och att det därför var extra kul nu att vara så intimt sammanflätad med barnkultur nu.

Bilder på Rågsved

Lennart af Petersén-priset som delas ut vartannat år till fotografer:Angelica Elliott fick det priset och som precis som Kjell Johansson verkar hon i södra Stockholm, framförallt i Rågsved.

Vanligtvis har man en presentation i stadshuset. Nu ska Jonas Naddebo resa runt och dela ut priserna personligen under våren.

– Vi ses i framtiden, hälsar han till pristagarna.

Årets pristagare vinner 100 000 kronor var.