De är femte generationens bönder på Bögs gård

Bögs gård på Järvafältet har överlevt både minor och hot om miljonprogram. Vi har träffat syskonen Anders och Bia Ström som är bönder i femte generationen och driver ett jordbruk som gått i familjen sedan 1856.

  • Publicerad 11:43, 4 jul 2018

Det är en av årets första riktigt varma dagar och korna i lösdriften på Bögs gård ser ut att må gott i vårsolen. När som helst ska de släppas ut på sommarbete och sedan ströva fritt på 385 hektar hagmark fram till september.

Kosläppet på Bögs gård brukar locka runt 5000 åskådare. Men i år blir det inget för publik. Den torra sommaren 2017 gav magra skördar i hela Sverige, och Bögs gård, som till 90 procent självförsörjande på foder från de egna markerna, är måna om att köpa in så lite som möjligt.

– Vi släpper ut dom så fort vi bara kan, säger Anders Ström.

Hon är speciell, äter från vem som helst bara hon får chansen, säger Anders Ström om kalven 1805, två månader gammal.


Tillsammans med sin syster Bia Ström arrenderar han Bögs gård av Sollentuna kommun och fortsätter driva det familjeföretag som grundades 1856 då en kyrkvärd i Norrviken tog tillfället i akt efter att den tidigare arrendatorn blivit änkling och flyttat.

Sedan dess har gården gått i arv i fem generationer. Men inte från far till son, som länge var brukligt.

När Klas Henrik och Anna Sofia Eklunds äldste son August dog var det dottern Maria som tog över tillsammans med sin man Anders Magnus Johansson. De fick i sin tur inga söner alls – men väl fyra döttrar som fick slita hårt på gården. Och det var en gest av vänlighet, försäkrar Anders Ström.

– De lät döttrarna jobba, men inte som pigor, och det var ovanligt på den tiden.

De lät döttrarna jobba, men inte som pigor, och det var ovanligt på den tiden

Anders Ström

10 år senare, 1905, började en ny era på Bögs gård. Familjen Rudbeck på Edsberg sålde marken till Kronan och snart bröts tystnaden av hundratals militärer som marscherade in på Järvafältet. Det var inte alltid helt lätt att bedriva jordbruk i ett militärt övningsområde, men Anders Magnus och Maria såg även möjligheterna.

Genom att sälja halm, hämta ved och städa kunde de göra sig lite extra förtjänst och med tiden kunde de till och med utöka. Anders Magnus och Maria timrade upp nya stallar, skaffade fler djur och började leverera mjölk till Lundgrens livs i Sollentuna.

– Anders Magnus var en entreprenör och tack vare byteshandel hade de det ganska bra ställt på den tiden, berättar Anders Ström.

Anders Magnus Johansson var den förste bonden på Bögs gård som började med business vid sidan om.


När Maria gick bort funderade Anders Magnus på att göra sig av med gården. Och återigen var den en dotter som klev fram.

En av de fyra – som med tiden blivit kända i bygden, och omnämnda på tv, som ”Johanssons vackra döttrar” – gifte sig nämligen med en viss Elis Ström som Anders Magnus anställt på gården.

– Det var en slaktare från Rosersberg – en rejäl karl. Händer som dasslock, och han kunde jordbruk, berättar Anders Ström.

Det var en slaktare från Rosersberg – en rejäl karl. Händer som dasslock, och han kunde jordbruk

Anders Ström

Greta och Elis Ström tog över Bögs gård 1932 och under 40 år hann de både vara värdar för olympiska ryttartävlingar och fasa ut hästen som arbetsredskap till förmån för traktorn.

De hade också kunnat bli den sista generationen Ström på Bögs gård – om inte en spyfärdig fritidspolitiker hade avgjort en benhård politisk strid.

I ett valtal 1962 lovade statsminister Tage Erlander att bygga en ny jättestadsdel på Järvafältet. Bara i Sollentuna kommun skulle det bli bostäder för 40 000 nya invånare och två nya tunnelbanestationer – en vid Bögs gård och en vid Fäboda gård.

Fem år senare utlyste Sollentuna, Stockholm, Solna, Sundbyberg och Järfälla Nordens dittills största arkitekttävling, och några månader innan arrendet med Kronan skulle löpa ut, blev Elis Ström intervjuad i pressen.

– Jag blir väl ett minnesmärke, sa han och utmålades som Järvafältets siste bonde.

Men ödet ville annorlunda.

När övningsområdet på Järvafältet avvecklades köpte Sollentuna kommun 1000 hektar av staten. Sedan skulle marken säljas vidare till Stockholms stad som ett led i planerna för den nya Järvastaden.

Det var åtminstone tanken när kommunstyrelsens dåvarande ordförande Carl Erik Nilsson (C) till slut drog i handbromsen. Kommunfullmäktige hade redan klubbat beslutet som skulle ge 79 miljoner kronor till kommunkassan, men Carl Erik Nilsson drev igenom en ny omröstning och natten till den 12 november 1974 ogiltigförklarades affären med minsta möjliga marginal.

– De hämtade in en magsjuk ledamot och vann med en röst, berättar Anders Ström.

Fem år senare blev Järvafältet ett statligt naturreservat. Och precis som under Kronans tid medför detta sina utmaningar. Idag har reservatet 500 000 besökare per år, och det är inte alltid så lätt att driva ett jordbruk bland alla motionärer, picknicksällskap och kick off-gäng, konstaterar Anders Ström.

– Nysådd vall är ingen gräsmatta!

Samtidigt lever arvet från Kronan kvar.

– I höstas fick vi upp en pansarmina som bombgruppen var här och smällde på plats, berättar han.

Stor-Mulle, eller 1086 som han egentligen heter, väger in på modiga 1200 kg och är därmed gårdens största tjur.


Idag står verksamheten på Bögs gård på flera ben. Den största näringen är köttproduktionen med ett hundratal nötdjur av raserna Hereford, Charolais och Aberdeen Angus. Därefter kommer visningsgården som Anders och Bias mamma Ruth startade redan på 1970-talet. Sedan dess har de utvecklat konceptet och arbetat fram en tydligare pedagogisk profil.

– Det här är inte bara en klämma, känna- och gullagård. Det är en kunskapsgård, säger Anders Ström.

Att han och Bia skulle ta över gården var det egentligen aldrig någon tvekan om. De berättar om en uppväxt där kompisar kom och hjälpte till med skörden, och sedan följde med och badade och grillade efteråt. Och om den speciella gemenskap som följer av att man jobbar tillsammans med kroppen.

– Det var en helt fantastisk uppväxt. Vi växte in i det och kände oss aldrig pressade, berättar Anders.

Och till skillnad från de flesta som drömmer om ett liv på landet har de aldrig riktigt behövt välja bort stan. För läget är rätt så unikt – mitt i ett naturreservat och en urgammal kulturbygd men bara två mil från Sergels torg.

–  En vanlig lördagkväll kunde jag förlösa en kalv och en timme senare stå på Café Opera med en paraplydrink, berättar Anders Ström.

En vanlig lördagkväll kunde jag förlösa en kalv och en timme senare stå på Café Opera med en paraplydrink

Anders Ström

Fakta

Från järnåldern till hjärngympa – Bögs gård under 2500 år

ca 500 f.Kr

Gravfältet alldeles vid Bögs gård vittnar om att gården var en boplats redan på järnåldern.

1350

Namnet Bögs gård finns dokumenterat år 1350 och kan härledas ur ordet ”böj”. En vanlig teori är att det är den skarpa kurvan framför gården, där vägen svänger västerut mot Väsby gård, som åsyftas. En annan är att det handlar om formen på den södra änden av sjön Ravalen precis norr om Bögs gård.

1856

flyttar den första generationen Ström in på Bögs gård – men familjen heter då Eklund och består av Klas Henrik och Anna Sofia och deras tre barn Maria, August och Charlotta.

1895

tar nästa generation över. Maria Eklund gifter sig med Anders Magnus Johansson och tillsammans får de fyra döttrar: Anna, Karin, Elsa och Greta.

Anders Magnus och Maria Johansson med döttrarna Anna och Karin


1905

Familjen Rudbeck säljer Bögs gård till Kronan som omvandlarJärvafältet till ett militärt övningsområde.

1920-talet

Anders Magnus och Maria moderniserar sitt jordbruk och börjar leverera mjölk till Lundgrens livs i Sollentuna.

1922

anställs Elis Ström som jordbruksarbetare på Bögs gård. 10 år senare tar han över gården tillsammans med med yngsta dottern i familjen – Greta.

1956

På grund av stränga karantänregler får ryttartävlingarna vid OS i Melbourne förläggas på Järvafältet. Starten går vid Fäboda gård, och Bögs gård huserar pressuppbådet. Det går bra för Sverige som får tre guldmedaljer, men mindre bra för hästen Iller som faller så illa att han får avlivas på plats vid ett hinder. Kors och minnessten finns kvar vid Molnsättra gård.

1962

lovar statsminister Tage Erlander att bygga en ny stadsdel på Järvafältet. Bara i Sollentuna ska det bli bostäder för 40 000 invånare och två tunnelbanestationer – varav en vid Bögs gård.

1963

går sista hästen ur arbete på Bögs gård och traktorerna tar över.

Elis Ström tar upp potatis med häst.


1970-talet

Elis och Gretas son Lars och hans hustru Ruth tar över gården. Ruth börjar ta emot barngrupper i mitten av 70-talet, och det blir startskottet till det som idag är en av gårdens kärnverksamheter

1974

hålls den dramatiska omröstningen där planerna på tunnelbana och tusentals bostäder på Sollentunas del av Järvafältet stoppas med en rösts marginal.

1979

blir en stor del av Järvafältet statligt naturreservat. Cirka 1000 av reservatets 2500 hektar ligger i Sollentuna.

1980-talet

öppnar visningsgården för allmänheten. Sollentuna kommun köper in sig och låter skolbarn lämna skolbänken för att lära sig mer om djurhållning och jordbruk.

1990

river kommunen kontraktet med visningsgården. Men protesterna blir så häftiga att de får ta tillbaka det sex månader senare.

1994

tar Lars och Ruths barn Eva-Karin och Anders över, och därmed är femte generationen i släkten installerade. Idag är köttproduktionen och visningsgården med pedagogisk profil de huvudsakliga näringarna.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Skottlossning mot bostad i Rotebro

Nyheter Grannar slog larm Strax efter klockan 2 i natt larmade flera personer polisen om skottlossning i Rotebro i Sollentuna.fredag 24/9 7:00

Tingsrätten: ”Tjatsex är inte våldtäkt”

Nyheter Tonårspojke i Sollentuna friad från åtal om våldtäkter En tonårig pojke från Sollentuna har friats i tingsrätten där han stod åtalad för flera våldtäkter och sexuellt ofredande. Rätten bedömer att han har övertalat, men inte tvingat, sin flickvän till...fredag 24/9 6:20

Lokal insamling bidrar till Världens Barn

Nyheter Tipspromenad i Malmparken och barnkör i Sollentuna centrum Just nu slutspurtar Radiohjälpens stora insamlingskampanj Världens Barn och den 1 oktober sänds den stora tv-galan Tillsammans för världens barn i SVT1. Även i Sollentuna sker flera evenemang för att...torsdag 23/9 18:50