Jordbros David Nzinga är inte rädd för att spela hårt. Varken på vita duken eller som spelare i Brandbergens IF. David som fotbollsspelare. Foto: Stefan Källstigen

David slog stjärnan på riktigt

David Nzinga brinner både för fotbollen och skådespeleriet. Och han tänker inte välja bort något. – Det viktigaste för mig är att sätta Haninge på kartan.

  • Publicerad 19:29, 11 mar 2012

David Nzinga var given som högerback i Brandbergens IF:s start­elva förra säsongen. Men den senaste tiden har han hämmats av en fotledsskada. Den fick han dock varken på träning eller i match – utan i ett råkurr.

– Jag slogs med Dragomir ­Mrsic, han spelade torped i filmen ”Snabba cash”. Jag tror att det var då en gammal skada slogs upp.

Även om David och Dragomir satsade rejält i uppgörelsen var slagsmålet inte på allvar. Stuntkoordinatorer övervakade skeendet och scenen ingick i inspelningen av en ny polisfilm med arbetsnamnet ”Alex – De misstänkta”.

– Den är rå, brutal och stenhård. Sverige har aldrig sett något liknande, säger David.

Några av scenerna spelades in på nordvästra Kungsholmen där just nu ett stort bostadsområde växer fram och ersätter den gamla industribebyggelsen.

– Vi fick filma på taket i en byggnad som skulle rivas, och jag skulle från tak till tak var det tänkt. Men i huset bredvid satt miljöförvaltningen och tittade på. De visste inte vad vi höll på med och blev oroliga när det sprang omkring en massa folk nära takets kant.

Reza Djam, tränare i Brandbergens IF, beskriver David Nzinga som kraftfull och framför allt inriktad på det defensiva arbetet.

– Jag stannar gärna kvar längst bak när de andra anfaller och gillar situationer när motståndarlaget kontrar två mot en, säger David.

I filmens actionscener agerar han också kraftfullt.

– I slagsmålsscenen bestämde vi oss – jag och Dragomir – för att slåss med knytnävarna. Vi ville inte göra som i Hollywood där man klipper ihop 20 snuttar till en scen. Det här skulle se autentiskt ut.

Men David Nzinga kan mer än att agera i hårdkokta scener. I kortfilmen ”Afro” som nyligen visades på Göteborgs filmfestival, är han afrikansk trumspelare som anlitats som musiker till en kurs i afrikansk dans.

– Trummor spelade jag inte, så jag fick ta privatlektioner.

David Nzinga har lyckats etablera sig i filmbranschen utan några kontakter, och utan insikt i hur branschen fungerar.

– Visserligen gillade jag att uppträda som liten, men det var syrran som fick mig att börja tänka på att satsa på filmen. Hon har modellat en del och fått insyn i branschen, men jag hade inga som helst kontakter.

Han gick i Klara södra gymnasium. Där fick han chansen att spela en del skolteater, och där gjorde han även sin debut som pjäsförfattare.

– Det var på en skolresa till fjällen. När vi satt i bussen och jag såg de hur de andra eleverna betedde sig fick jag idén. Pjäsen, som senare framfördes i skolan, handlade om mobbning och kärlek.

David Nzinga hade dock fortfarande inga kontakter i film- och teaterbranschen.

– Men så fick jag ett tips om att de sökte skådespelare till tv-serien ”Familjen Babajou”.

100 sökte, 10 togs ut till slutaudition.

– Vi fick spela mot varandra. Eftersom jag saknade erfarenhet fick jag helt gå på känsla. Och situationen var lite speciell, för när man agerade gällde det ju att göra sig själv bra och samtidigt se till att den man agerade mot inte var bättre.

Men han fick rollen, och tv-serien nominerades till tv-priset ”Kristallen”. Sedan har rollerbjudandena kommit på löpande band.

David Nzinga spelade bland annat in pilotavsnitt till två actionthrillers förra året, där ”Alex- de misstänkta” var den ena, och fortsätter gärna i genren.

– Jag har ju inte gjort några biljakter ännu – men jag längtar.

Fakta

Gillar Denzel Washington och Thierry Henry

Namn: David Nzinga.

Ålder: 21 år.

Bor: Jordbro.

Familj: Mamma, pappa, syster och fyra bröder.

Gör: Skådespelare och högerback i Brandbergens IF.

Favoritfilm: ”Training day” med favoriten Denzel Washington.

Favoritlag: Arsenal där Thierry Henry, som David Nzinga gillar bäst, har spelat i många år.

Genombrott: Rollen som Big Willy i ”Familjen Babajou” som gick i SVT 2009.

Aktuell: I Arne Dahls ”De största vatten” som släpps på dvd. I maffia­inspirerade tv-serien ”7even nation army”, premiär 2012 och i svenska actionthrillern ”Alex – De Misstänkta”, premiär 2012. Kortfilmerna ”Afro”, och ”Triangulo” (inspelad framför en greenscreen).

Visa merVisa mindre