Därför valdes Marie Bergman in i Hall of Fame

Marie Bergman har hittat hem i sitt nya musikaliska uttryck på släkttorpet på norra Lidingö. Nu är hon en av sju artister som väljs in i Swedish Music Hall of Fame. – Jag känner en respekt, säger hon.

  • Publicerad 16:58, 3 maj 2018

Marie Bergman är född i Västertorp men har bott på ett släkttorp på norra Lidingö i decennier. Det är här hon skapar musik tillsammans med sin make Lasse Englund och det är här hon samlar familjen för att äta middagar och jamma.

– Jag älskar den platsen. Allt mitt skapande sker därifrån, säger hon.

På torsdagen valdes hon in i Swedish Music Hall of Fame, drygt 50 år efter debuten. Nu är hon en av 46 svenska artister som ingår i den prestigefulla gruppen.

Hur känns det?

– Jag är mer berörd än vad jag trodde. Det kommer vågor av minnen och jag känner en respekt. Det är väldigt fint.

Nästan hela gänget som väljs in i Swedish Music Hall of Fame. Foto: Melina Reid.

”Stolt över min röst”

Vad är du mest stolt över under din karriär som artist?

– Jag är stolt över min röst. Den är bättre än någonsin och jag har lärt mig att vårda den. Det är som ett instrument, man måste respektera den och följa den. Ibland har jag undrat, vad gör jag nu? Men rösten vet.

Jag vill andas, göra mer av min egen musik och skriva.

Marie Bergman valdes ut av en expertjury bestående av Fredrik Strage, Tara Moshizi, Kerstin Behrendtz, Lars Nylin och juryns ordförande Anna Charlotta Gunnarson. Så löd delar av motiveringen:

”Trots arbetarrötter valde Marie Bergman vispop och folkton framför proggens barrikader. Efter Family Four golvade hon oss som singer/songwriter och guldkorn som Närma mej och Ända hit. I över 40 år har hon turnerat landet runt med sin gitarr och släppt ett tjugotal album. Hennes tekniskt fulländade röst fortsätter gång på gång knocka nya lyssnare i tv och radio.”

Vill hålla sångmeditation i Lidingö kyrka

Under åren har det blivit fyra framträdanden i Melodifestivalen för Marie Bergman, och hela tre vinster. Men nu känner hon sig färdig med tävlandet.

– Det är inte min grej längre. Jag vill andas, göra mer av min egen musik och skriva, säger hon.

På gården i Elfvik på norra Lidingö fortsätter hon skapa musik. Och hon har ett drömgig kvar.

– Jag vill göra toningar (en form av terapi med sång) i Lidingö kyrka. Det är min hemmakyrka och där ligger våra förfäder begravda. Det hade varit fantastiskt.