Därför bör du duscha innan du badar i bassäng

Badsäsongen är i full gång, och på Kvarnbadet i Vallentuna är man noga med renhållningen – men att kontrollera besökarnas egen hygien är desto svårare. Folkhälsomyndighetens uppmaning är dock tydlig: duscha innan du hoppar i poolen.

  • Publicerad 12:56, 13 jun 2018

Badsäsongen har minst sagt rivstartat och många av de utomhusbassänger som finns runt om i Norrort har haft strålande premiärveckor.

Stort badsug innebär såklart många människor i poolen samtidigt – vilket i sin tur leder till ökade hälsorisker.

Ett sätt att minimera att sjukdomar sprids är att duscha innan. Frågan är dock hur många som följer detta.

”Omöjligt att kontrollera”

I Vallentuna ligger det populära Kvarnbadet.

Vaktmästare Ulf Samuelsson säger att de är noga med att uppmana sina besökare att duscha – men att det inte går att kontrollera att de faktiskt gör det.

– En dag med mycket folk, och då snackar vi uppemot 2500 personer, är det omöjligt att kontrollera eller föra statistik på det, säger han.

På land är det badvärdar som sköter renhållningen, och nästan varje natt rengörs poolerna av dammsugare. Resten sköts av kemikalier.

– Det kan se obehagligt ut efter en lång dag, men det är inte farligt att bada. Kloret tar hand om reningen, säger han.

Varannan vecka skickas även vattnet i poolerna på kontroll och analyssvaren granskas sedan av miljöförvaltningen.

Hittills har Kvarnbadet inte stött på några problem.

– Hade det varit det hade vi fått stänga.

Bada inte sjuk

Enligt Ylva Eriksson på Folkhälsomyndigheten finns det dock fler skäl till att duscha än att du riskerar att dra med dig smuts och bakterier ner i badet.

– Föroreningarna bildas när man kliver ner i vattnet då svett, hudrester och urin innehåller kväve. När det reagerar med klor bildas kloraminer. En av dessa, trikloramin, går upp i luften och när du andas in den kan du få irritation i ögon och lungor, säger hon.

Förutom den obligatoriska duschen så finns det även en rad andra saker du bör tänka på innan du slänger dig i plurret.

– Man ska inte bada när man är sjuk eller har någon maginfektion exempelvis. Småbarn bör går på toaletten regelbundet – och ha bra badblöja. Det förekommer även att folk badar med underkläderna på under badkläderna, men det bör man inte heller göra, säger hon.

”Duschpoliser”

Det är alltså svårt att kontrollera att badgästerna faktiskt följer anvisningarna, och kanske är någon form av ”duschpoliser” egentligen ingen dum idé.

– Det var lite så det fungerade förut: man hade badvakter som såg till att folk faktiskt duschade. Vissa bad har i dagsläget hygienkampanjer där man regelbundet informerar och påminner om att duscha. Självklart ska det finnas skyltar, bra duschmöjligheter och tillgång till tvål, säger Ylva Eriksson.

Bör man alltså undvika de offentliga bassängerna eller vara rädd för att bli sjuk bara för att folk är dåliga på att duscha?

”Nja”, blir svaret från Ylva Eriksson.

– Om man däremot badar på ett inomhusbad och känner mycket klorlukt och blir yr eller får hosta bör man påtala det för badet. Badet har ett ansvar att sköta bassängerna så att risker för hälsan minimeras. Om inte badet bättrar sig kan man kontakta miljö- och hälsoskyddskontoret i kommunen och påtala problemet.

Fakta

Bästa tipsen innan du hoppar i

Marithe Eriksson på miljöförvaltningen ger sina bästa tips på saker att tänka på vid bassängbad.

Duscha med tvål och schamponera håret:

”Luktar du klor efter att du har badat – det visar att du inte har schamponerat håret innan. Då har kloret dragit sig till smutsen i håret. Har du schamponerat håret kommer du inte lukta något alls – du behöver inte ens schamponera håret igen efter simningen”

Balsamera inte håret innan badet:

”Det är bra om man låter bli att använda balsam innan badet – det är inte bra för vattnet”

Sitt på handduk i bastun:

”Många män insisterar på att sitta nakna i bastun – utan handduk. Det är därför herrarnas bastu oftare måste snickras om – de vittras sönder av smutsen”

Duscha efter bastun innan du hoppar i:

”I bastun svettas vi, den svetten bildar tillsammans med klor kloraminer i badvattnet”

Källa: Källa: Miljöförvaltningen, Stockholms stad
Visa merVisa mindre