"Persiska är svårt, men rätt uttalat låter det väldigt vackert", tycker Daniel. Foto: Pekka Pääkkö

Daniel från Huvudsta sjunger på 15 språk

Att tala är silver, att sjunga är guld! Huvudstabon Daniel Rosén sjunger på 15 olika språk. Att han inte talar alla språken, och är döv på ena örat, är inga hinder.

  • Publicerad 17:19, 25 okt 2018

– När jag hör musik på andra språk blir jag intresserad direkt, det är som att ett särskilt öra lystrar till lite extra.

Daniel Rosén är 42 år, bor i Huvudsta och jobbar på Skolverket. Musik och språk är hans stora intressen, och att sjunga på olika språk ser han som ett sätt att förena dem.

Ladino och napolitanska

Han kan sjunga på finska, kinesiska, isländska men också på ovanliga språk som napolitanska och ladino, det senare ett språk som spanska judar började tala i slutet på 1400-talet efter att de förvisats ur Spanien.

– Jag talar en del av språken, men långt i från alla, säger Daniel.

Vilket språk är svårast att sjunga?

– Uttalsmässigt persiska. Det är inte helt lätt att få till alla bitar, men när man väl får det låter det väldigt vackert.

Daniel snappar upp låtar i vardagen, på film tillexempel, eller letar upp dem på nätet. Vänner från andra länder hjälper honom att slipa uttalet. Översättningsprogram är bra så man vet vad man sjunger, säger Daniel.

Daniel Rosén håller konsert på 15 språk i Ekensbergskyrkan.

Han är döv på vänster öra sedan födseln, men det högra är pålitligt.

– Jag har ganska lätt för att härma en melodi jag hört och även för att härma språk. Ju mer språk jag lär mig desto lättare blir det att ta till sig olika musikgenrer. Musik och språk hör ihop!

Konsert i Ekensbergskyrkan

Nyfiken på hur Daniel låter? Söndagen den 18 november har du chansen att höra honom sjunga på 15 språk i Ekensbergskyrkan. Stilmässigt allt från folkmusik till modern eurovisionsschlager.

Biljetterna till konserten Babels tongångar kostar 100 kronor och köps i samband med konserten.