Danderyd på 18:e plats i bästa kommun att bo i. Foto: Åsa Sommarström

Danderyd faller på bäst att bo i-listan

För femte året i rad har Stockholm rankats som den bästa kommunen att bo i. Det är även den kommun i landet där det är bäst att arbeta. Danderyd tappar sex placeringar och hamnar på 18:e plats.

  • Publicerad 15:16, 31 maj 2018

Danderyds kommun tappar på listan över kommuner som är bäst att bo i. Kommunen går från en 12:e plats föregående år till en 18:e plats.

Det enligt nyhetsmagasinet Fokus som för 13 året i rad genomför undersökningen Bäst att bo. Stockholm placerar sig återigen överst på listan över kommunerna där det är ”bäst” att bo i – i hela landet.

Listan baseras på fem variabler, där kommunerna rankas efter hur förutsättningarna är för att vara ung, äldre, ha familj, arbeta samt övriga levnadsstandarder. I den sistnämnda ingår bland annat medeltemperatur, huspriser och tillgång till internet och flyg.

Danderyd tappar

På listan över kommuner som är bra att vara äldre i kommer Danderyd bara på en 41:a plats.

Danderyd släpper förbi sig tre Stockholmskommuner jämfört med förra året. Huddinge, Täby och Sundbyberg. Noterbart är att Huddinge klättrat hela 27 platser jämfört med fjolårets ranking.

Övriga kommuner i Stockholms län som placerar sig topp-20 är Solna (6:a), Lidingö (11:a), Sundbyberg (12:a), Täby (13:e), Nacka (14:e), Huddinge (16:e) och Sollentuna (20:e).

Bäst att jobba i Stockholm

Stockholm är rankad etta i variabeln om att arbeta. Här räknas bland annat tillgänglighet till arbete, andel högutbildade och mångfalden av yrken.

Vidare ligger kommunen tvåa i övrig levnadsstandard. Bara Malmö är bättre. Men de två topplaceringarna leder till en total förstaplacering för huvudstadskommunen.

Så placerar sig alla kommuner i Stockholms län

På Fokus totala lista Bäst att bo. Förra årets placering inom parentes.

Källa: Fokus