Cirkeln sluts sista natten på Debaser medis

När 2017 tar vid tar en era i Stockholm i Klubbstockholm slut.

  • Publicerad 16:28, 30 dec 2016

När Debaser Slussens lillasyskon vid Medborgarplatsen för första gången bjöd in till spelning 2006 var det rockorkestern Bob hund som stod på scenen – på nyårsafton står de där igen. Biljetterna är slutsålda.

– Det kommer bli som när Bruce Springsteen spelade på Konserthuset 1975 och tio gånger fler än de som faktiskt var på plats sa att de såg det. Halva Södermalm kommer säga att de var på Debasers sista spelning med Bob hund, säger bandets frontman Thomas Öberg i  en intervju med Södermalmsnytt.

Som vi skrivit om tidigare står Medborgarhuset inför en omfattade renovering och ombyggnation. I Debasers lokaler ska istället det nya biblioteket flytta in. Och trots namninsamling och politiska utspel berättade Debaser Medis i november att de lägger ner verksamheten i och med att staden inte kunnat erbjuda nya lokaler.

– Det har varit mycket ilska under året men det tänker jag inte slösa energi på i morgon, säger Anneli Telford, Debasers vd.

Nu är det i stället fullt fokus på att avskedsföreställningen blir ”magisk”.

– Det är helt upplagt för det. Det är sista kvällen, det är Bob hund, det är jättebra DJs… Vi kan inte ha en bättre sista kväll.

Mitt i Södermalm ber Anneli Telford lista de tre största konsertkvällarna. En övermäktig uppgift visar det sig. Hon radar upp ett tiotal tillfällen.

– Att Bob hund är först och sist ut är min topplacering. Vi blev jätteglada över att de tackade ja, vi var osäkra på det i och med att det var på nyårsafton vi ville ha hit dem.

Utöver de svenska rockgiganterna lyfter hon bland andra Adele och Bob Dylan. Årets nobelpristagare i litteratur var här i mars 2007 och bjöd ovanligt mycket på sig själv.

– Han spelade Lay, lady, lay och tog några danssteg till den. Det var extremt coolt.

Andra storheter som giggat på Debaser Medis är bland andra Justice, Florence & the machine och First aid kit. Hellacopters gjorde sina avskedskonserter här 2008 och det var också här som Eagles of death metal gjorde sin första spelning efter terrorattacken mot konsertlokalen Bataclan i Paris.

Och innan man nu stänger för gott ska Bob hund för sista gången beträda Debaser Medis scen, och när Anneli Telford tvingas välja en låt (”det finns ju så många”) som hon hoppas få höra faller valet till slut på en hit från 1998.

– Tralala lilla molntuss.

Ett mer passande låtval hade möjligen varit Festen är över.