Chockerande film på Klarabion i höst
Ny samtalsserie på Kulturhuset dissekerar filmerna som chockat och förändrat Sverige. Från 30-talets pilsnerfilmer till den allvarstyngda 80-talsdokumentären Sagolandet. Samhället alltid hittat mycket att förfäras över. – Det ska bli jättekul att höra publikens tankar om de här filmerna 2016, säger Johan Wirfält debatt-och filmchef på Kulturhuset.
- Nöje
- Publicerad 15:07, 31 aug 2016
I höst visar Klarabiografen fyra filmer som knockade oss ur biofåtöljen på sin tid. Först ut är pilsnerfilmen Pensionat Paradiset, som följs av Ingmar Bergmans Tystnaden. Sen är det Jan Troells Sagolandet och Marie-Louise Ekmans surrealistiska Barnförbjudet som visas.
Varje filmkväll inleds med samtal med en eller flera kulturpersonligheter som följs av filmvisning.
Alla fyra filmer är, enligt arrangörerna, filmer som väckt debatt, påverkat sin samtid, underhållit och utvecklat konsten. Så vad kan publiken lära sig av detta idag? Johan Wirfält på Kulturhuset svarar:
– Det är fyra filmer i olika genrer: komedi, drama, dokumentär och barnfilm, eller i alla fall film med barnperspektiv. Alla filmerna väckte på sin tid debatt och kom att påverka inte bara utvecklingen inom svensk film utan, faktiskt, kanske också hur vi ser på oss själva i det här landet.
– Nu är de nydigitaliserade och tillgängliga för folk som aldrig kunnat se dem tidigare. Det ska bli jättekul att höra publikens tankar om de här filmerna 2016.