Butik för begagnade bröllopsklänningar nu i Sumpan

Bröllopsbruket har öppnat showroom på Prästgårdsgatan. Här kan man antingen sälja sin egen begagnade bröllopsklänning eller skaka liv i någon annans gamla klänning.

  • Publicerad 10:02, 22 jan 2019

Sedan en vecka tillbaka hänger omkring 100 begagnade bröllopsklänningar i ett nytt showroom på Prästgårdsgatan.

Här har Anna Löfgren slagit upp butiken Bröllopsbruket där redan gifta ska kunna lämna in sin gamla bröllopsklänning för att få den såld och blivande brudar kunna hitta en begagnad klänning till sitt bröllop.

– Det är ett alternativ till Blocket. Det kanske inte är så kul att gå hem och prova en brudklänning hemma i någons vardagsrum. Här blir klänningen lite mer anonym, och man kan dessutom prova fler på en gång, säger hon.

”Det roligaste är att det är en så glad bransch. Alla är förväntansfulla och glada”, säger Anna Löfgren. Foto: Lina Frunck, Frunck Foto

Miljö och ekonomi

Klänningar har lämnats eller skickats in till butiken av olika privatpersoner.

– Generellt ligger butikspriset på 60-70 procent av nypriset. Och vi har bara brudklänningar från de senaste 5-6 åren, förklarar Anna Löfgren.

Dealen är att klänningsägaren får 50 procent av försäljningspriset och butiken får 50, när en klänning byter ägare.

 Jag tror att det ligger i tiden att vara mer miljömedveten än att köpa ett plagg som man bara använder en dag

Anna Löfgren

– Jag tror att det ligger i tiden att vara mer miljömedveten än att köpa ett nytt plagg som man bara använder en dag. Och så den ekonomiska aspekten att folk inte vill lägga så mycket pengar på ett enda plagg. Plus att de är okej med att klänningen använts innan, säger Anna Löfgren.

Butiken har inget lager, men syr om klänningarna till att passa den nya bruden. Foto: Lina Frunck, Frunck Foto

Alternativ till Blocket

Bröllopsbruket grundades av Frida Enslöw i Göteborg för drygt ett år sedan.

– Hon skulle gifta sig och letade efter en second hand klänning men hittade ingen förutom på Blocket, vilket hon tyckte kändes för oglamoröst. Så hon öppnade en egen butik med begagnade bröllopsklänningar, förklarar Anna Löfgren.

Anna och Frida fick kontakt via Fridas Instagramkonto och så kom det sig att Anna nu öppnar upp Bröllopsbrukets andra butik – den första i Stockholm – här i Sumpan.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Covid-19: Rekordsiffror i Sundbyberg

Nyheter 792 bekräftade fall i staden – nästan en fördubbling Spridningen av covid-19 slår nya rekord i Sundbyberg. Folkhälsomyndighetens statistik för vecka 1 visar att 792 nya fall har bekräftats i staden.torsdag 13/1 16:53

Sundbyberg har minst antal pensionärer

Nyheter Få 65-plussare i staden I Sverige växer andelen pensionärer. Men i Solna och Sumpan är det tvärtom och båda kommunerna har mycket mindre antal 65-plussare jämfört med hela riket.måndag 10/1 13:26

Vladans hjälteinsats: Stoppade brand på Systembolaget

Nyheter Störtade iväg från gymmet med två brandsläckare i högsta hugg Tidigt på torsdagsmorgonen började det brinna på Systembolaget i Sundbyberg. Som tur var agerade Annedalsbon Vladan Jovanovic, som jobbar på gymmet Core alldeles intill, rådigt och lyckades begränsa...fredag 7/1 13:27