Butik för begagnade bröllopsklänningar nu i Sumpan

Bröllopsbruket har öppnat showroom på Prästgårdsgatan. Här kan man antingen sälja sin egen begagnade bröllopsklänning eller skaka liv i någon annans gamla klänning.

  • Publicerad 10:02, 22 jan 2019

Sedan en vecka tillbaka hänger omkring 100 begagnade bröllopsklänningar i ett nytt showroom på Prästgårdsgatan.

Här har Anna Löfgren slagit upp butiken Bröllopsbruket där redan gifta ska kunna lämna in sin gamla bröllopsklänning för att få den såld och blivande brudar kunna hitta en begagnad klänning till sitt bröllop.

– Det är ett alternativ till Blocket. Det kanske inte är så kul att gå hem och prova en brudklänning hemma i någons vardagsrum. Här blir klänningen lite mer anonym, och man kan dessutom prova fler på en gång, säger hon.

”Det roligaste är att det är en så glad bransch. Alla är förväntansfulla och glada”, säger Anna Löfgren. Foto: Lina Frunck, Frunck Foto

Miljö och ekonomi

Klänningar har lämnats eller skickats in till butiken av olika privatpersoner.

– Generellt ligger butikspriset på 60-70 procent av nypriset. Och vi har bara brudklänningar från de senaste 5-6 åren, förklarar Anna Löfgren.

Dealen är att klänningsägaren får 50 procent av försäljningspriset och butiken får 50, när en klänning byter ägare.

 Jag tror att det ligger i tiden att vara mer miljömedveten än att köpa ett plagg som man bara använder en dag

Anna Löfgren

– Jag tror att det ligger i tiden att vara mer miljömedveten än att köpa ett nytt plagg som man bara använder en dag. Och så den ekonomiska aspekten att folk inte vill lägga så mycket pengar på ett enda plagg. Plus att de är okej med att klänningen använts innan, säger Anna Löfgren.

Butiken har inget lager, men syr om klänningarna till att passa den nya bruden. Foto: Lina Frunck, Frunck Foto

Alternativ till Blocket

Bröllopsbruket grundades av Frida Enslöw i Göteborg för drygt ett år sedan.

– Hon skulle gifta sig och letade efter en second hand klänning men hittade ingen förutom på Blocket, vilket hon tyckte kändes för oglamoröst. Så hon öppnade en egen butik med begagnade bröllopsklänningar, förklarar Anna Löfgren.

Anna och Frida fick kontakt via Fridas Instagramkonto och så kom det sig att Anna nu öppnar upp Bröllopsbrukets andra butik – den första i Stockholm – här i Sumpan.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Lite sämre betyg i Sumpan i år

Nyheter Mest avgörande är föräldrarnas utbildningsnivå Tjejerna i Sumpan har bättre betyg än killarna i nian och det samma gäller barnen i friskolor kontra de i kommunala. Men störst roll verkar det spela om har föräldrar som pluggat vidare efter...torsdag 2/12 1:15

Inte många kvar i Solna och Sumpan av de som föddes 70

Nyheter Bara drygt 3 procent har blivit Solna och Sumpan trogna En gång sumpan/Solnabo, alltid sumpan/Solnabo? Knappast. De allra flesta drar. Kommunerna är i botten när det gäller invånare som bott här hela livet.onsdag 1/12 8:28

En timme i julbonanza

Nyheter Här är ställena som går all in på julen Första advent är här och många börjar pynta och fixa inför julen. Vi hälsade på två ställen där man minst sagt går all in på julen – tidigt och maxat!onsdag 1/12 8:20